Понеделник, 04 Март 2024 г.

Европейският център за обучение на F-16 отвори врати на 60 км от Силистра

Европейският център за обучение на F-16 (EFTC) беше открит в понеделник във Фетещи, намиращ се на 60 км от Силистра.

EFTC - домакин на базата на военновъздушните сили "Летец лейтенант Георге Мочиорница" - беше извършена въз основа на споразумение за сътрудничество, чрез което румънското министерство на отбраната предостави на разположение 86-та база на военновъздушните сили, съоръженията за обучение и подкрепата на страната домакин , Кралските военновъздушни сили на Countries de Jos осигуряват самолети F-16, а американската компания Lockheed Martin осигурява инструкторите и поддръжката, съобщава g4media.ro.

"Ще започнем (във Фетещи, бел. ред.), разбира се, с обучението на румънски пилоти, но искаме да обучим и украински пилоти, защото Холандия и другите партньорски държави, Дания и Норвегия, се готвят да доставят F-16 на Украйна. Трябва спешно да подсилим военновъздушните сили, а обученията започнаха в Дания, в САЩ и аз съм много щастлив, че вече имаме този европейски център", заяви в края на церемонията по откриването холандският министър на отбраната, Кайса Олонгрен, цитирана от Agerpres.

От своя страна министърът на националната отбрана Ангел Тилвър подчерта бързия напредък в постигането на целта във Фетещи.

"Нещата се случиха много бързо. Има темпо, каданс на пристигането на оборудването, на F-16. Всичко е планирано. Украинските пилоти ще започнат веднага след като изпълнят изискванията за предварителна подготовка, които се отнасят до усвояване на елементите на езиковите умения и в зависимост от всеки пилот обучението ще бъде адаптирано", заяви министърът на отбраната.

Според румънския държавен служител EFTC е форма на признание на доверието на държавите от НАТО в Румъния.

"При условията, в които ще получим 32 самолета, за нас беше изключително важно изискването за подготовка на румънските пилоти да бъде удовлетворено. Машините тип F-16 ще присъстват в Европа поне 20 години. Те са важни и ние искаме да имаме пилоти, които са възможно най-добре обучени. Присъствието на този център в Румъния е, ако искате, и форма на признаване на факта, че румънската армия и румънската армия са надеждни и могат да допринесат за защитата на източния фланг", каза министърът на отбраната Ангел Тилвър .

Дипломатическите представители на САЩ, Дания и Холандия участваха в церемонията по откриването на EFTC, а преди това центърът можеше да бъде посетен от журналисти.

"Уникално в Румъния е фактът, че тук има поне три държави, имам предвид Румъния, САЩ и холандския партньор, който предоставя корабите. В същото време сред инструкторите може да има други нации, всички членки на НАТО, бивши военни пилоти, които ще бъдат част от този център. Това е важно в сегашния контекст, защото даваме сигнал, че сме обединени", каза пред медиите координаторът на центъра, командир Пища.

Според Министерството на националната отбрана EFTC ще бъде международен център за обучение на пилоти на F-16 и ще улесни повишената оперативна съвместимост между съюзниците. В същото време ще допринесе за създаването на общи оперативни стандарти и за укрепване на капацитета на Северноатлантическия алианс да се изправи пред сложните предизвикателства в Черноморския регион и в Източна Европа.

Facebook коментари