Сряда, 28 Февруари 2024 г.

По-високи данъчни оценки след Нова година

Една от предлаганите от правителството данъчни промени засяга оценката на имота. Националното сдружение на общините настоява да се извърши актуализация, защото данъчните оценки изостават от пазарните цени на имотите. Това ще донесе и повече приходи в общините, за да развиват местни политики.

"Настояваме от години за тази промяна, каза Даниела Ушатова от Сдружението. "Това, което предлагаме съществуваше в Закона за местните данъци и такси и касае обвързването на темповете на изменение на индекса на цените на жилищата с базисната данъчна стойност. Тя се използва във формулата за определянето на данъчната оценка", обясни Ушатова. "Със сигурност ще има населени места, в които ще има увеличение на данъчните постъпления, ще има и такива, в които ще има намаление.

Все още не е ясен процентът на завишение на данъчната оценка и дали има възможност той да не доведе до драстично увеличение на такса смет, която още зависи от данъчната оценка.

"Ние няма нужда да увеличаваме местните данъци и такси, понеже с данъчната оценка те ще се увеличат по един или друг начин", допълни кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Facebook коментари