Неделя, 16 Юни 2024 г.

Експерт: Горивата трябва да с 20% по-евтини

Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за "Лукойл". Това заяви в "Денят започва" Мартин Владимиров - енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

"Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Те се запазват на близки до средноевропейски цени, въпреки че са една идея по-ниски - около 5%.

Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат, ако се вземат предвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара за барел. При средни цена на пазара около 90 долара", подчерта Мартин Владимиров.

"Редица правителства вече, откакто влезе дерогацията в сила, помагат за това "Лукойл" да генерира свръхпечалба, която се изчислява общо от март 2022 година около 3 млрд. долара.

Току що публикувахме разследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация "Global witness" и финландски център за енергийни проучвания - само за тази година от март до юли "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро - както заради потреблението у нас на руски суров нефт, така и заради износа на финални горива за страни от целия свят.

Това противоречи на дерогацията, която не позволява износ на горива за други страни, освен за Украйна. Дерогацията не е дадена на "Лукойл" за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители", обобщи експертът.

Facebook коментари