Сряда, 17 Април 2024 г.

Консултациите за СИК-те в Дулово се отложиха

На 9 септември 2011г , точно в 10,00ч,в зала № 13 в сградата на Община Дулово, по покана на кмета на общината Гюнер Рамис започнаха консултациите за определяне състава на СИК, които в община Дулово са 42. На поканата се отзовоха представители на ПП ГЕРБ, КБ, ПП ДПС, ПП АТАКА, Синята коалиция, и ПП НДСВ.
Кметът Гюнер Рамис запозна присъстващите с Решение №4 на ОИК-Дулово и ги уведоми, че при разпределението се прилага методиката на ЦИК определена с Решение №680/03.09.2011г. , касаещо броя на членовете в СИК:
Ръководство на СИК /председател, заместник-председател, секретар/
ГЕРБ – 62
КБ -25
ДПС -19
АТАКА - 12
СК – 6
НДСВ -2
Общо 126
Членове на СИК :
ГЕРБ – 97
КБ – 53
ДПС – 39
АТАКА 27
СК – 13
НДСВ – 5
Общо 234 членове
Всички представители на политически сили се съгласиха, че ще се придържат към методиката, определена с решение на ЦИК, но като започна обсъждането на въпроса за ръководствата на СИК – представителите на ГЕРБ предложиха 42 председатели/колкото са и секциите/ и 20 заместник- председатели да са от ПП ГЕРБ.
Представителят на ДПС изрази становище, че не е съгласен с направеното предложение и също изрази желание от партия ДПС да имат представители в ръководствата – председател, зам.-председател, секретар. Представителите на КБ подкрепиха становището на ДПС и също изявиха желание да имат представители в ръководствата на СИК. От КБ изразиха несъгласието си с направеното от ГЕРБ предложение. От ПП АТАКА също поискаха председателските места в СИК.
Кметът на общината, Гюнер Рамис, изказа мнение, че това са консултации, както са и изискванията на закона и че трябва да има консенсусно решение, като цитира т. 16 от Решение №56 ПВР/МИ/05.08.2011г на ЦИК-"… запазване на съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК – в СИК /за ръководство и членове/".За да протекат консултациите нормално и спокойно трябва да се спазва направено разпределение на ръководствата и членове на СИК по утвърдената методика на ЦИК и би било нормално всяка парламентарно представена сила да има председател, заместник-председател и секретар в СИК, уточни кмета.
Представителите на ГЕРБ потвърдиха своето предложение и казаха, че ако не се приеме, ще се мине на варианта ОИК да назначава членовете на СИК и напуснаха консултациите. Залата напусна и представителят на ПП АТАКА.
Кметът на общината, прикани представителите на всички партии за здрав разум и зрелост като политици и уведоми останалите в залата представители на политически партии и коалиции, че насрочва нови консултации за членове на СИК на 10.09.2011г /събота/от 10.00ч в зала №13 в сградата на общината, като за това бе изпратена и покана към всички партии и коалиции. Поканата е публикувана и в официалният сайт на Община Дулово /секция "Избори-2011"/ на адрес www.dulovo.info

Facebook коментари