Петък, 19 Април 2024 г.

До края на месеца откриват паметна плоча в чест на проф. Стефка Ангелова

С паметна плоча пред Археологическия музей в Силистра местните историци ще почетат делото на професор Стефка Ангелова. Това съобщиха за БТА от културната институция.

Паметната плоча ще бъде открита официално до края на месеца.

Известният археолог отдаде част от живота си за изследване и откриване на древната история на Силистра. Тя е един от пионерите на археологическата наука в града, където е работила от 60-те до 90-те години на миналия век.

Под ръководството на проф. Стефка Ангелова са разкрити Северната крепостна стена на Дръстър, която преди 60 години е била единствената видима над повърхността руина от крепостта. Открити са част от монументална дворцова сграда, с план подобен на дворците на българските владетели в Плиска и Преслав, както и една от крепостните кули.

Разкопките на проф. Стефка Ангелова в Дунавския парк продължават близо 40 години. От 1995 г. гр. Силистра е превърнат в учебна база за провеждането на практиката по "Средновековна археология" на студентите от СУ "Св. Климент Охридски". Така някои от водещите днес български археолози правят първите си стъпки в теренната работа именно в крайдунавския град.

Facebook коментари