Неделя, 03 Март 2024 г.

Квартал "Карото" остана без вода

Ромски квартал в близкото до Силистра село Калипетрово от години няма вода. Сред децата пламват зарази, а възрастни хора са принудени да носят вода от други блокове.

Хората в квартала се оплакват, че водата идва за малко, няма налягане, а до горните етажи на жилищните кооперации не достига въобще.

Ромите твърдят, че редовно плащат задълженията си към водоснабдителното дружество. От ВиК-Силистра обаче обясняват, че са подали вода за последния месец за 45 000 лева, а са събрали само 1400 лева, тоест 30 пъти по-малко.

"Причината за това, че има недостиг на водни количества, е това, че в самите блокове навремето имаше хидрофорна уредба, която беше окрадена и разбита от самите живущи. Тя в момента не функционира по никакъв начин", казват още от ВиК дружеството. Оттам се оплакват и от небрежността на клиентите - служители са вадили от канализациите всякакви предмети. Твърдят още, че водата се ползва безконтролно. По техни данни едно населено място с 500-600 абоната консумира около 6-7 литра в секунда, докато за квартал "Карото" водата, която отива, е около 12 литра в секунда.

Ромите обаче са непреклонни и са категорични, че държавните институции са виновни за безводието в квартала.

информация бТВ

Facebook коментари