Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

На балотажа на 5 ноември ще се реши кой ще бъде новият кмет на Силистра

На проведените на 29 октомври 2023 г. избори за кмет на Община Силистра малко не стигна на независимия Александър Сабанов да спечели на първи тур. Той получи 46,67% от гласовете, като за него са гласували 8388 души, а за кандидата на ГЕРБ Ивелин Иванов - 6383 души.

Сабанов води убедително в областния град Силистра, където е получил 56,74% от гласовете, докато Иванов е събрал 43,26%. В най-голямото село Айдемир Сабанов също води с 56,58% срещу 43,42%.

Само в Калипетрово Иванов получава по-голямо доверие с 52,13% срещу 47,87%. В останалите малки населени места Сабанов е с още по-голяма преднина пред Иванов – с цели 26,80%.

Опцията "Не подкрепям никого" е избрана от 753 души или 4,19%. Невалидните бюлетини за кмет са били 589, много по-малко отколкото за общински съветници.

Предстои балотаж на 5 ноември

На 5 ноември 2023 г. ще се проведе балотаж между Александър Сабанов и Ивелин Иванов. В този момент е трудно да се каже кой от двамата кандидати ще спечели. Сабанов има преднина, но тя не е достатъчно голяма, за да гарантира победа. Иванов също има шансове за успех, особено ако успее да мобилизира своите избиратели в областния град Силистра.

Сабанов получи подкрепа от формациите класирали кандидатите си на трето и четвърто място – ПП "Възраждане" и Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България".

Основни фактори, повлияли на изборите

На изборите за кмет на Община Силистра се отразиха редица фактори, включително:

12-годишното управление на ГЕРБ натрупа достатъчно негативи. Настоящето управление получи достатъчно критика за състоянието на инфраструктурата в града, липсата на инвестиции, обезлюдяването на общината, чистотата и включително борбата с комарите.

Появата на четирима кандидати, освен този на ГЕРБ, успяха да привлекат гласове от разочарованите от досегашното управление на общината. Александър Сабанов бе подкрепен от хора, които търсеха промяна.

Делът на гласувалите беше по-нисък от този на предходните избори през 2019 година - 42,93% срещу 46,11%.

Изводите от изборите

Изборите за кмет на Община Силистра показаха, че гражданите са недоволни от управлението на общината и търсят промяна. Това е шанс за новите идеи и политики.

На балотажа на 5 ноември ще се решава кой ще бъде новият кмет на Община Силистра.

Facebook коментари