Събота, 15 Юни 2024 г.

Силистренци: "Искаме да се приберем в България, но не можем да издържаме семействата си"

Почти 350 000 от тях са напуснали страната, за да потърсят по - добър живот зад граница

Българите навън милеят за България, но и България милее за тях. В целия Европейския съюз страната ни отбелязва най-голям спад по брой на населението, показват данни на "Евростат". За 10 години нацията ни се е "стопила" с близо 850 хиляди души. Отрицателен естествен прираст, но не само. Почти 350 000 от тях са напуснали страната, за да потърсят по-добър живот зад граница.

Макар Франция да не е първия избор на сънародниците ни, много българи са избрали слънцето и лазурните брегове на Френската Ривиера. Милиони българи са избрали да градят бъдещето си извън България. У нас често ги наричаме дезерьтори, а повечето от тях копнеят за родината. Други пък са категорични, че обратен път към България няма.

Край Сен Тропе живеят много наши сънародници. Голяма част от тях, родом от Силистра, областта изгубила почти 20% от хората си, за последните 10 години. Срещаме се с Пламенка, която наричат "кметицата". Баш майсторът Христофор работи в строителството, а Алберта предсказва бъдещето и се хвали, че освен българи я търсят и много чужденци, разказаха в "Събуди се" по Нова телевизия.

"Аз съм кралицата на пържените картофи на Празника на кестените. Това са две поредни недели, последните на месец октомври. Аз съм на картофите, моят мъж е на бара, синът ми продава кестени, а дъщеря ни скоро ще дойде и тя. Това са вече 10 години. При нас е 2 евро, но защото сме доброволци, работим за празниците на селото.14 евро е най-ниската цена, която можем да намерим в Сен Тропе и това за около десетина картофа. Като работих в един хотел, за 14 евро слагахме 12 картофчета", ", каза Пламенка.

"На 23 км през баира сме от Сен Тропе. Нищо не искам да казвам за Сен Тропе ама кръгла нула, а в песните на Азис е хубаво на Сен Тропе, иначе върви да видиш. Всичко е частно. Няма плажове, само камънак, къде е нашето Черноморие", разказва Христофор и допълни: "Когато аз дойдох тук, 2007 г., българите се брояхме на пръсти. В момента сме над 150 човека българи само в това село".

"Но аз не искам да живея тука, искам да се прибера в България и да работя там, но след като не мога да издържам семейството си. Как да остана там?", посочи той.

На празника на кестените край Сен Тропе срещаме и Алберта. Избира френското средиземноморие преди 22 години, за да последва мъжа си – политически емигрант, който напуска България още през 1986 г. В Сен Тропе търновката изкарва прехраната си като медиум, прави свещи , а до скоро се грижи и за къщите на богатите в популярното село. Между предсказанията и восъка си говорим и за хората с много пари.

"Медиум съм. Разликата е голяма. Виждам, чувам, комуникирам. Комуникирам с ангелите и работя с тях енергийно, за някои това ще бъде много интересно, ще кажат тая съвсем се е побъркала, но е така. Така съм дошла. Така съм се родила, затова съм дошла", посочи Алберта.

Тя разказва, че първо още през октомври 2019 г е прогнозирала Covid-19. "Даде ми се. Бяхме в България. Говорихме на масата с майката ми, имаше един дух, от умрелите, който беше дошъл комуникирам с тях. Каза ми да кажа на майка ми много да внимава от началото на декември, защото ще има голяма епидемия", каза тя.

Докато с Алберта нищим световните кризи и конфликти, които според търновката няма да спрат, доволна от предсказанията ѝ французойка ни прекъсва.
"По принцип съм много усмихнат човек, който не споделя, но преди 2 години Алберта беше първата, която ми каза, че зад усмивката си крия много тъга. Видя сълзи в очите ми и беше права. Не можеш да я излъжеш. Тогава я питах за детето ми, което беше болно – каза ми какво му има и че всичко ще е наред. По-късно и докторите потвърдиха диагнозата. Предрече, че ще се разделим с мъжа ми, което също се случи, но сега съм спокойна и щастлива", посочва французойката.

Facebook коментари