Сряда, 17 Юли 2024 г.

Мощни експлозии до украинската атомна електроцентрала на побратимен на Силистра град

Мощни експлозии са разтърсили район близо до украинската атомна електроцентрала Хмелницки (ХАЕЦ), по братимен на град Силистра. Счупени са много прозорци на площадката и временно е прекъснато захранването на някои външни станции за радиационен мониторинг, което още веднъж подчертава опасностите за ядрената безопасност и сигурност по време войната в Украйна.

Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси.

Кметът на украинския град Хмелницкий благодари на колегата си от Силистра

Експерти на Агенцията в завода в Западна Украйна заявиха, че сирените за въздушна тревога са се включили в 1:26 сутринта местно време, последвани от две силни експлозии. Впоследствие е установено, че два дрона са били свалени на разстояние от пет и 20 километра от мястото.

"Този ​​инцидент отново подчертава изключително несигурната ситуация с ядрената безопасност в Украйна, която ще продължи, докато продължава тази трагична война. Фактът, че множество прозорци на обекта са унищожени, показва колко близо са били взривовете. Следващият път може да нямаме такъв късмет", каза Гроси.

Той заяви, че удрянето на атомна електроцентрала трябва да се избягва на всяка цена.

Не е имало пряк удар от дроновете върху площадката и взривовете не са засегнали работата на АЕЦ или връзката й с националната електрическа мрежа. Ударните вълни обаче са повредили прозорците на няколко сгради на площадката, включително прохода към корпусите на реактора, спомагателна сграда, сграда за специално оборудване, учебния център, както и други съоръжения.

Станциите за сеизмичен мониторинг, инсталирани в близост до ХАЕЦ, са регистрирали сеизмичните въздействия от взривовете.

Точният размер на щетите се оценява все още.

Прекъсване на електрозахранването е принудило две от 11-те външни станции за радиационен мониторинг на централата да разчитат временно на резервни захранвания, преди външното електричество да бъде възстановено.

АЕЦ има два реактора, единият от които работи в момента, а единият е в планов престой от началото на август.

Facebook коментари