Понеделник, 04 Март 2024 г.

Дариха медицинско оборудване за повече от 80 000 лева в Силистра

Събраната сума в жълти стотинки е над 80 000 лв.

Деца от цялата страна събираха цяла година жълти стотинки и с тях успяха да дарят медицинско оборудване и обзавеждане на обща стойност 80 139,01 лв. на неонатологичното отделение на МБАЛ-Силистра. Акцията се провежда в рамките на благотворителната кампания "Жълти стотинки – деца помагат на деца".

Днес дарението бе официално предадено на началника на неонатологичното отделение д-р Румяна Манева от координаторите на Акция "Жълти стотинки" – Деца помагат на деца в Силистра - мотоклуб IRON CROSS MCC и деца, участници в кампанията.

Със събраната сума бяха закупени: неонатален респиратор, венископ, 15 неонатални легла за кърмачета и постелъчен материал, от който бяха ушити нови пелени, чаршафчета и одеалца за малките пациенти; беше осигурено обзавеждането на Приемен сектор, сектор Специални грижи, на ехографския кабинет, на манипулационна зала и зала за изписване; и съвместно с кампанията Благотворително събиране на пластмасови капачки за МБАЛ - Силистра бе закупен интензивен кувьоз. (Цената на кувьоза Isolette C 2000 е 16 200 лв., от които 7 241 лв. бяха събрани във вид на капачки, а останалите 8 959 лв. бяха от събраните жълти стотинки).

Надсловът ,,Деца помагат на деца" е същината на благотворителната акция "Жълти стотинки" – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличаваха, като през 2019 г. достигнаха рекордните 96 752,11 лв. За съжаление по време на пандемията тази тенденция се наруши и за първи път събраната сума бе по-ниска от предходната, но въпреки това през 2020 г. успяхме да закупим дългочакания транспортен кувьоз за болницата в Монтана. 2023 г. е 16-та година на акцията и през нея ще се събират средства за закупуване на необходимото оборудване на отделението по неонатология на МБАЛ Велинград. Най-неотложните апарати, от които има нужда там, са ехограф, пулсоксиметър, венископ, монитор с неонатален сензор, сух стерилизатор, инхалатори, бебешки оксиметри, апарат за измерване на кръвно налягане с различни размери на маншетите, спирометър.

Равносметката за събраните средства от началото на акцията до момента е над 644 000 лв.!!! С които е дарено оборудване за детските отделения на 19 болници в 17 града на България!!

Акцията "Жълти стотинки" – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на госпожа Бернадет Ширак – "Pieces jaunes" и се координира от Сдружение "Съзидание 2012". Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение "Съзидание 2012" в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Facebook коментари