Неделя, 16 Юни 2024 г.

Окопи и 3D карта ще има в новия Мемориален комплекс до Тутракан

Изграждането на експозиционни площи на територията на Мемориален комплекс "Военно гробище 1916 – Тутракан" е близо до приключването си. Новината съобщиха от Община Тутракан във "Фейсбук", като отбелязват, че това е един от най-значимите проекти за българското общество като цяло.

Сградата на Мемориалния комплекс включва редица нови технологии, които ще потопят посетителя в историята и ще го накарат да я съпреживее.

Това е първият музей в България, който ще представи събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Информацията ще разглежда периодите преди Първата световна война. Поради това тук ще е мястото за извънкласни уроци за нашите деца и всички ученици от страната ни.

Как ще се модернизира Мемориалният комплекс?

Информацията в комплекса ще бъде представяна по интересен и увличащ начин чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от гид, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

Зала "Диорама" е сърцето на проекта. Там посетителите ще попаднат в реалистично възстановена обстановка на окопи, където на модерна 360-градусова стена от лед монитори, теренът плавно ще прелее с декорите в залата и ще се преживее атаката на нашите военни части.

За най-малките е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Подобно на всички европейски музеи е предвидено и тематично кафене, където посетителят може да отдъхне и да потърси допълнителна информация на предвидени за това киоски.

Подробности за проекта и защо е толкова важен?

"Този проект е един от малкото, който пряко засяга развитието на нашата територия като туристическа дестинация и като място за развитие на младежите и децата ни. Това един различен проект, който се различава от стандартните правила за кандидатстване при подобряване на общинската инфраструктура, които по традиция Община Тутракан приоритетно изпълнява. Гаранция за неговия успех и жизнеспособност е това, че е подложен на детайлна оценка на риска за изпълнение от независима търговска банка в лицето на ДСК. Неговият потенциал още на етап кандидатстване е оценен от международни и национални институции като европейската културна организация "Европа Ностра", Фонд на фондовете, Регионален фонд за градско развитие. Нещо повече, тази възможност за финансиране получиха само 4 общини от Северна България, при 17 проекта за цялата страна", отчитат от Общината.

Изпълнението на проекта е в пряко партньорство с Исторически музей – Тутракан и Фондация "Архегет", като той е един от малкото примери в страната за съвместна работа на общинската администрация с доказани специалисти в научната сфера като акад. Георги Марков, Николай Поппетров, покойният акад. Светлин Русев и гражданския сектор. ОЩЕ: По проект: Осветяват осем забележителности в град Тутракан

"Най-важното за обществото ни тук е да запазим младите, развиващи се хора в града, като едновременно с това дадем възможност за развитие на по-добро образование и култура, включвайки съвременните практики на редица европейски и световни музеи. Подобни стъпки са реалните мерки да направим Тутракан по-добро място за живеене на всички нас", посочват още от местната администрация.

Facebook коментари