Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Министър Найденов посети днес в Дулово фирма "Джили сой"

Министърът на земделието и храните Мирослав Найденов бе гост на Дулово днес, където бе на посещение във фирма "Джили сой". Нелоялни конкуренти "дублирали" продукцията на фирмата на румънския пазар, бе съобщено при посещението там.
Министър Найденов пое ангажимент да потърси съдействие от румънския си колега за изясняване на случая, тъй като това производство е под контрола на земеделските министерства на двете страни
Дуловската фирма "Джили сой – Джихангир Ибрям" осъществява търговска дейност,почиства, изпича и пакетира ядки и семена. Разположена е на площ от 30 декара и работи със съвременни технологии. Във фирмата са заети 120 души на трисменен режим. Тенденцията е работниците на станат двеста до два месеца. Фирмата обработва, пече и пакетира по 300 тона слънчоглед за 14 часа и е сочена за една от най-големите на Балканите.
Според министър Мирослав Найденов фирмата досега не е ползвала средства по европейски програми и ще бъдат направени съответните консултации. Фирмата не е ползвала досега средства от европейските програми и ще бъдат направени консултации.
Министър Найденов съобщи пред журналистите случай за опорочаване на идеята за създаване на хранителна банка за социално слаби с продукти с изтичащи срокове на годност или с нарушена цялост на опаковката при транспортиране. При проверка на Агенцията по храните в София е установено, че организация е събирала в една от търговските вериги храни, като е използвала и листовки на църква. Но организацията е работила без сертификати за храните и без официално регистриран склад. Материалите за случая ще бъдат предадени на прокуратурата, каза министър Мирослав Найденов.
Запитан за перспективите на научните звена от системата на земеделието след промяната на ръководството на Селскостопанската академия, министър Найденов каза, че те трябва и да печелят от своята дейност.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов бе два дни на посещение в Силистренска област.
Той има среща с тютюнопроизводители в село Нова Черна и каза пред журналисти, че България е на първо място в ЕС по ръст на доходите на земеделските производители.
С неусвоени средства от програмата за развитие на селските райони се създава нова мярка в програмата за подпомагане на регионите с тютюнопроизводство. Заради конверсията на сектора в тези региони ще бъдат насочени повече пари и те да бъдат свързани със замяната на този вид поминък с друг вид земеделие.
Но тютюнпроизводството няма да бъде ликвидирано, защото за българския тютюн има пазар, увери министър Найденов. За 2012 година като национални доплащания за земеделието са заложени 500 милиона лева – с 25 милиона повече от 2011 година. За българските тютюнопроизводители ще бъдат 73 милиона от тези 500 милиона лева, каза министър Найденов. Но той смята, че и тютюнопроизводителите трябва да положат усилия за изграждане на свои сдружения.
Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов годината е много добра и цените са стабилни.
По данни на НСИ аграрният сектор е единственият с ръст в условията на криза – 16 на сто за миналата година.
Има изключителен интерес към българската селскостопанска продукция. Увеличава се експортът. Външно търговското салдо само за храни е нараснало три пъти през 2010 спрямо 2009 година, а само за първите три месеца на 2011 година има още 43 на сто ръст, каза министърът.

Facebook коментари