Неделя, 26 Юни 2022 г.

След повече от 10 години РИМ-Силистра отново си поиска крепостта "Меджид табия"

На предстоящото заседание на 2 септември на Общински съвет – Силистра се предлага на съветниците Регионалния исторически музей иска да ползва безвъзмездно крепостта "Меджид табия". Мотивите за това се казва, че "oт 1944 г. до 1999 г. паметника е стопанисван от Исторически музей – Силистра. Поради съкращения в щата от 32 на 15 служители Музея нямаше ресурс да стопанисва паметника. Във връзка с това с решения на Общински съвет Силистра през 1999 г. и през 2008 г. обекта бе предоставен за безвъзмездно ползване от ЕТ "Валентин Петков", като действащият договор изтича на 24.10.2011 г.
Благодарение на настояване на Общината и Музея през 2010 г. Министерството на културата отпусна допълнителна бройка – за специалист-уредник в РИМ - Силистра, която може да се ползва за уредник - екскурзовод на крепостта "Меджид Табия". По две програми "Красива България" през периода 2000-2008 г. в размер над 200 000 лв. укреплението бе приведено във вид да посреща туристи.
Във връзка с това Дирекционния съвет на РИМ – Силистра с протокол № 6 от 22.08. 2011 г. ми предложи управлението на укреплението "Меджид табия" да се върне на РИМ Силистра, като музеят се задължи с неговото опазване, съхранение и привеждането му във вид, подходящ за туристическа дестинация."

Така предложената докладна повдига ред въпроси към вносителите и
По информация на "Кворум-Силистра" по програма "Красива България" еднократно са получени 120 000 лева през 2003 г., които са били използвани за външно освежаване и боядисване на вътрешните помещения.
Другият въпрос, който чака своя отговор е защо след като през 2010 г. e отпусната допълнителната бройка – за специалист-уредник в музея, чак сега се иска от общината пак той да управлява крепоста?
Защо след като договора изтича на 24.10.2011 г., тоест ден след местните избори сега се бърза това решение да мине на последното работно заседание на общинския съвет?
Този единствен човек ще има ли физическата възможност да подържа, охранява и съхранява историческия обект?
Близките няколко дни трябва да дадат отговори на тези въпроси.

Facebook коментари