Понеделник, 17 Януари 2022 г.

Министър Мирослав Найденов в Нова Черна: "Тютюнпроизводството няма да бъде ликвидирано, защото за българския тютюн има пазар"

Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов България е на първо място в ЕС по ръст на доходите на земеделските производители.
Министър Найденов каза това пред журналисти в силистренското село Нова Черна, където в късния следобед направи среща с тютюнопроизводители.
С неусвоени средства от програмата за развитие на селските райони се създава нова мярка в програмата за подпомагане на регионите с тютюнопроизводство. Заради конверсията на сектора в тези региони ще бъдат насочени повече пари и те да бъдат свързани със замяната на този вид поминък с друг вид земеделие.
Но тютюнпроизводството няма да бъде ликвидирано, защото за българския тютюн има пазар, увери министър Найденов. За 2012 година като национални доплащания за земеделието са заложени 500 милиона лева – с 25 милиона повече от 2011 година. За българските тютюнопроизводители ще бъдат 73 милиона от тези 500 милиона лева, каза министър Найденов. Но той смята, че и тютюнопроизводителите трябва да положат усилия за изграждане на свои сдружения.
Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов годината е много добра и цените са стабилни.
По данни на НСИ аграрният сектор е единственият с ръст в условията на криза – 16 на сто за миналата година.
Има изключителен интерес към българската селскостопанска продукция. Увеличава се експортът. Външно търговското салдо само за храни е нараснало три пъти през 2010 спрямо 2009 година, а само за първите три месеца на 2011 година има още 43 на сто ръст, каза министърът.
Съобщено бе, че утре министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще
посети фабриката за производство и пакетиране на ядки "Джили сой" в Дулово.
Той ще се срещне и със земеделски производители от този район.

Facebook коментари