Събота, 15 Юни 2024 г.

Анастасия Якова и д-р Галин Георгиев ще открият паметна плоча за таврийските българи

На 20 октомври 2023 г. ще бъде открита тематична паметна плоча във "Воден", Разградско

Тутраканката Анастасия Якова, изследовател на таврийските българи, чиято потомка е по майчина линия, организира откриването на тематична паметна плоча във "Воден", Разградско.

Плочата ще бъде открита на 20 октомври 2023 г. в 11:00 часа в центъра на селото. В откриването ще участва д-р Галин Георгиев, етнолог от БАН, който също е посветен в темата, тъй като е работил многократно в българските общности в Бесарабия, Таврия и Приднестровието, и е издал етнографска книга по проучванията си там.

Анастасия Якова е изследовател на таврийските българи от няколко години. Тя е събрала обширна информация за историята и културата на тази общност. В рамките на проекта си "Таврийски българи: история и памет" тя е посетила редица села в Украйна, където живеят потомци на таврийските българи.

Д-р Галин Георгиев е етнолог от БАН, който се занимава с изследване на българските общности в чужбина. Той е работил многократно в българските общности в Бесарабия, Таврия и Приднестровието. През 2021 г. издаде етнографска книга по проучванията си там.

Откриването на тематичната паметна плоча във "Воден" е важна инициатива за популяризиране на историята и културата на таврийските българи. Тя е знак на уважение към тази общност и нейното наследство.

Facebook коментари