Петък, 01 Декември 2023 г.

Тръгна делото срещу Мургина. Едно от обвиненията е за заплаха срещу бившия директор на НАП – Силистра Милена Цолчовска

Информация "КС"

В Софийски градски днес от 9,30ч бе даден ход на делото срещу Мария Мургина. Софийска градска прокуратура повдигна общо четири обвинения срещу бившия изпълнителен директор на Национална агенция за приходите. Едно от обвиненията е за принуда – според прокуратурата Мургина е употребила заплаха спрямо териториален директор на Териториална дирекция на НАП – Силистра, целяща подаване на молба за напускане от страна на служителя. Мургина е обвинена и за злоупотреба със служебно положение, както и за подаване на декларация с невярно съдържание.
На Мария Мургина е взета мярка за неотклонение "подписка".

Първото престъпление се отнася за периода април 2006 г. – 30 юни 2006 г., когато в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на служебно лице – директор на офис "СДО" при ТД на НАП – София. Престъплението е по чл. 282 ал. 2 пр. 2, вр. ал. 1 пр. 1 от НК. За времето от 16 юни 2006 г. до 20 юни 2006 г. в същото си качество, Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни писмени указания на друго служебно лице – главен инспектор по приходите при Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" гр. София. Второто престъпление е по чл. 282 ал. 2 пр. 1 и пр. 2, вр. ал. 1 пр. 1 от НК. Третото престъпно деяние се квалифицира по чл. 143 ал. 3 пр. 10, вр. ал. 1 пр. 1 от НК – принуда. Мургина е употребила заплаха спрямо Териториален директор на Териториална дирекция на НАП – Силистра, целяща подаване на молба за напускане от страна на служителя. Последното обвинение е по чл. 313 ал. 1 пр. 1 от НК.

"КС" припомня хронологията на скандала в Силистра
В края на 2008г година парламентарната комисия "Антимафия" се занима с два случая за нередности в данъчните служби в Силистра. По неизвестни причини заседанието е било закрито за журналисти. Главно действащо лице при случая в Силистра е Милена Цолчовска - шеф на местната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП). Тя работи в данъчната администрация от 1994 г. През есента на миналата година Цолчовска подава сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията, че върху подопечната й дирекция е оказван политически натиск с цел прикриване на корупционни схеми и неправомерно ползване на данъчен кредит в особено големи размери, както и за неправомерна принуда от страна на ръководството на НАП. Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина, министърът на финансите Пламен Орешарски и главният прокурор са добре информирани за случая, защото Цолчовска им е докладвала писмено за организираната измамна схема още през февруари 2007 г.
В схемата участват главно фирми на Гюнай Сефер - богат човек, силистренски бизнесмен, областен председател на ДПС, преследван от режима преди 1989 г., впоследствие реабилитиран. Според публикации в пресата преди години той е печелил обществени поръчки, въпреки че е имал неплатени данъци в размер на 230 000 лв., а с лихвите - към 1 млн. лв. Данъците обаче е дължал като физическо лице, докато поръчките са печелени от фирми с чисто досие, става ясно от собствените му обяснения. Фирмите, които участват в схемата, са регистрирани в 7 териториални дирекции, като целта е избягване плащането на данъци и неправомерно ползване на данъчен кредит за периода 2003-2005 г.
Предполагаемият размер на нанесените щети на хазната е 780 000 лв.
В Силистра са регистрирани 5 от фирмите - "Гелиг" ЕООД, ЕТ "ВМХ-79-Венка Иванова", "Андора Ууд Панел Индъстри" ЕАД, "Авразия" ООД, "Булмекс" ЕООД. В три от тях собственик или представляващ е Гюнай Сефер, в "Булмекс" през 2005 г. той прехвърля дяловете си на Закир Дьонмез, а ЕТ "ВМХ-79-Венка Иванова" е на Венка Иванова. НАП-Силистра прави ревизии и насрещни проверки на фирмите и съответно на техните контрагенти. На фирмата "Булмекс" например чрез ревизията са определени задължения в размер на 1.1 млн. лв. ДДС, 233 400 лв. лихви, 2044 лв. данък печалба и 703 лв. лихви. За случая е сигнализирана прокуратурата. Цолчовска привежда доказателства, че при ревизиите на някои от фирмите са извършвани груби нарушения от данъчни инспектори от подопечната й дирекция с цел прикриване на задълженията на дружествата.
Такъв пример е ревизията на фирмата на бизнесмена Сефер - "Гелиг", която е извършена от главния инспектор Димитрина Димитрова. Според сигнала тя, както и бившият зам.-директор на НАП-Силистра Красимир Димитров, който е близък до Сефер, всъщност са смекчили резултатите от ревизията в ущърб на хазната. По-късно тези констатации се потвърждават от инспектората на НАП. Той заключава, че Димитрова действително е издала немотивиран ревизионен акт на "Гелиг", защото не е извършила проверки на три рискови доставчика и е възстановила на фирмата на Гюнай Сефер данъчен кредит в размер на 88 624 лв. Освен това тя е признала приспадане на данъчен кредит по доставки от две рискови фирми, без да има основание. Инспекторатът предлага на шефа на НАП Мария Мургина да извърши ревизия на "небрежната" инспекторка Димитрова, на съпруга и децата й, както и да стартира дисциплинарна процедура спрямо нея. Димитрина Димитрова още работи в НАП-Силистра, но е в отпуск. Не е ясно дали е започнала проверка на доходите и имотите й.
Според Цолчовска Красимир Димитров е един от хората на ДПС в дирекцията,
който е назначен с протекциите на бизнесмена Гюнай Сефер. Самата Цолчовска е член на БСП. Представители на партията й обяснили, че квотата за мястото на заместник-директора е за ДПС и това е техният представител. Димитров заявил, че не е членувал в ДПС, но на последните местни избори е бил кандидат за общински съветник от листата на движението. Цолчовска твърди, че е уволнила Димитров през септември 2006 г., но след обаждания по телефона от страна на БСП той е бил възстановен на работа. Той сам напуска агенцията в края на февруари, оттогава работи на свободна практика като консултант. На негово място е назначена като зам.-директор на НАП е юристът Пепа Денева, която е общински съветник от ДПС в Силистра.
Като пример за работата на Красимир Димитров Цолчовска посочва ревизията на фирмата на бизнесмена Сефер "Авразия", при която са открити нарушения за десетки хиляди левове. Три дни преди издаване на ревизионния доклад обаче Красимир Димитров чрез служителката Нели Бонева е издал заповед за спиране на ревизията, което по принцип е позволено по закон при определени обстоятелства.
След сигнала на Цолчовска инспекторатът на НАП прави подробна проверка на обстоятелствата, като излиза със становище до Мургина, в което пише: "Констатирано е, че изнесените факти от териториалната директорка Милена Георгиева Цолчовска отговарят на действителността". Потвърдено е съществуването на схема за източване на данъчен кредит. Инспекторатът обаче заключава, че на базата на предоставените в хода на проверката писмени обяснения е ясно, че Красимир Димитров не е оказвал политически натиск върху своите подчинени. Инспекторатът предлага на Мургина дисциплинарно да накаже самата Цолчовска заради "неупражнен контрол". Нещо, което досега не е станало, защото Цолчовска е в дълга отпуска по болест.
Цолчовска твърди още, че Мургина й е разпоредила да си подаде молба за преместване в НАП-Варна или ще бъде дисциплинарно уволнена. "Обяснението на Мургина за подобни действия бе, че политиците при посещението си при министър Орешарски декларирали, че не били доволни от моите действия и настоявали за смяната ми", твърди териториалният директор.

Facebook коментари