Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Държавният архив в Силистра отбеляза празника си с изложба

Държавният архив в Силистра отбеляза празника си с изложба посветена на 60-годишнината от създаването си. Експозицията е под наслов "Позиция и кауза" и включва документи и фотографии, разказващи историята на институцията.

"Нашата позиция е винаги да пазим документите, а каузата ни е да направим нашата институция все по-разпознаваема. Искаме да убедим хората, че имаме нужда от архиви и те трябва да бъдат съхранявани. Обществото все още не е узряло за това, че документите трябва да бъдат съхранявани така, че да бъдат използвани и от следващите поколения", каза за БТА директорката Драгомира Балева.

Наред с изложбата бяха представени и няколко дарения, получени през тази година. Сред тях са материали, дарени от силистренския фотограф, художник, журналист и общественик Марин Минев, както и пощенски картички от началото на миналия век, предоставени от Костадинка Кунчева.

Най-старата архивна единица, запазена в крайдунавския град, е Кондиката на Силистренската община за периода 1870-1881 г. Голяма част от документите, свързани с историята на Силистра, са били изнесени от румънските окупатори през 1940 г. след връщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Държавният архив в Силистра е отдел в дирекцията "Регионален държавен архив" - Велико Търново. Създаден е през 1963 г. след административно-териториалната реформа от 1959 г. като отдел на Окръжния народен съвет в Силистра. От 1988 г. е в структурата на Община Силистра. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главното управление на архивите при МС (сега Държавна агенция "Архиви").

Към архива функционират читалня, библиотека, изложбена зала, зала за семинари, беседи и обучения. В научно-справочната библиотека са заведени 2785 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодични издания. От 2008 г. архивът се помещава в нова сграда.

Снимка: Йордан Георгиев

Facebook коментари