Неделя, 16 Юни 2024 г.

Министерството на земеделието ще подкрепи общините, които насърчават животновъдите

Министерството на земеделието ще организира конкурс за продуктивност на всички видове животни и конкурс за общини, които ще съдействат максимално на гражданите да развиват производство.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев, който откри Седемнадесетото национално изложение по животновъдство край сливенското село Мечкарево.

Изложението представя елитни български животни от говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и биволовъдството.

Целта на конкурса е общините да насърчават местните земеделски производители и да им помагат. Вътев посочи, че предстои до края на годината да бъдат оформени критериите и вероятно конкурсът ще се състои за първи път през 2024 година.

"Съвместно с министерството на икономиката подготвяме закон за търговията с хранителни продукти, за да може да отворим пътя и да направим български магазини само за регионални продукти", каза още той.

От министерството работят усилено за достъпа на животновъдите до пазар, да имат вода за напояване, увери министър Вътев. Предстоят промени в закона за поземлените отношения - всички пасища да се отдават приоритетно на животновъди, както и земя от държавния поземлен фонд - приоритетно за производители на плодове и зеленчуци.

Facebook коментари