Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Природонаучният музей в силистренското село Сребърна стана на 40 години

Днес Природонаучният музей в силистренското село Сребърна отбеляза 40 години от създаването си. Той е част от Биосферен резерват "Сребърна" и се намира във ведомството на Министерството на околната среда и водите. Открит е през 1983 г. Част от комплекса е и екологичната станция на БАН.

Музеят поддържа експозиция от препарирани птици - обитатели на резервата. От музея могат да се наблюдават птиците в резервата. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните, и чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците.

От институцията съобщиха, че до края на месеца ще работят от 8:00 до 16:00 часа, без почивен ден. От 1 ноември 2023 г. музеят ще премине към зимно работно време. Той ще бъде отворен за посетители от понеделник до петък от 8:00 до 16:00 часа, а събота и неделя ще са почивни дни.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари