Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Ванеса Илиева спечели "Гранпри" на 10-ия международен фестивал на изкуствата "Речни ноти" в Тутракан

Седемнайсет годишната Ванеса Илиева от Велико Търново спечели "Гранпри" на завършилия късно снощи в Тутракан Десети международен фестивал на изкуствата "Речни ноти".
На двучасовия гала-концерт журито, председателствано от композитора Хайгашод Агасян, награди двайсет и осем от участвалите над осемдесет певци и танцьори от България, Казахстан, Русия и Унгария, разделени на три възрастови групи.
Първо място в трета възрастова група спечели Славина Калканджиева на 17 години от Варна.
В първа и втора възрастови групи първите места завоюваха десет годишната Габриела Йорданова от Русе и дванайсет годишният Айбулат Есбулат от Казахстан.
Наградата на кмета на Тутракан спечели пак варненка – седемнайсет годишната Невена Димитрова.
Дадени бяха и награди от Общинския център за извънучилищни дейности и на "Интеракт Ротари" в Тутракан - на Антоана Димитрова на 13 години от Шумен и на Михаела Евтимова на 16 години от Добрич.
Право за участие в международния конкурс "Бозторгай" в Казахстан директорът на фестивала Карла Абдикаримова даде на тринайсет годишната Рая Христова от Търговище.
В раздела за танци не бе присъдена първа награда. С второ място бе отличен силистренският балет "Аксел".
Фестивалът "Речни ноти" е включен в календара на Министерството на образованието, младежта и науката по програмата за осъществяване на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Със стипендии на министерството бяха наградени шестима изпълнители.
Със специално изпълнение в галаконцерта като поздрав към участващите във фестивала участва солистът на някогашната група "Диана експрес" Илия Ангелов, който бе в състава на журито.
Фестивалът започва като певчески с подкрепата на проф. Петър Льондев - пръв председател на международното жури. През 2007 година е включен и раздел за танци.
Досега са участвали изпълнители от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Израел, Русия, Украйна, Унгария и Казахстан.
Благодарение на популярността на "Речни ноти" зад граница е осъществено творческо сътрудничество с подобни международни конкурси в Беларус, Казахстан и Украйна.

снимките са на Тамара Спасова от Тутракан

Facebook коментари