Петък, 14 Юни 2024 г.

Иновационен лагер вдъхнови младежката активност

Иновационен лагер на тема "Активни за развитие на нашите общности", част от международния проект "Активни" с координатор Д-р Диана Бебенова-Николова се осъществи в Силистра на 3 и 4 октомври 2023 г. Организатори на събитието бяха: водещата организация на проекта Сдружение "Паралел-Силистра" в сътрудничество с РУО – Силистра и Община Силистра, отдел "Образование и младежки дейности". През 2023г. домакин на Иновационния лагер е Филиал Силистра на Русенския университет "А. Кънчев".

Участваха 24 младежи в ученически екипи от 6 училища в областта, които два дни се учиха и дискутираха как да допринесат за развитието на своя регион чрез личната си икономическа и гражданска активност, като използват изключителните природни дадености по начин, който осигурява заетост, но и ги съхранява за бъдещите поколения. С помощта на преподаватели и консултанти те достигнаха до бизнес идеи за устойчиво развитие на общността си.
Ученическите екипи работеха също за привличане и задържане на младите хора чрез перспективни работни места и интересни предложения за свободното време: производство на сладка с местни плодове, магазини за био продукти, зелени туристически маршрути, център за занимания в свободното време, наставничество на онлайн фирми и др. Отборите представиха проектите си пред жури от представители на местния бизнес, което отличи на първо място идеята за градски център за свободното време на екипа от ПГСУАУ "Атанас Буров".

Facebook коментари