Петък, 14 Юни 2024 г.

България днес приема домакинството на международната гребна регата ТИД за следващата година

България ще бъде символичен домакин на международната гребна регата ТИД догодина и през есента в Кюстендил ще се проведе конференция.
Това съобщи представителят на Българската федерация по туризъм Пламен Костов в Силистра – краен пункт на завършилата днес петдесет и шеста регата.
Костов смята, че по българското крайбрежие има нужда от още няколко нови бивака за водните туристи.
Трябва да се преосмислят и правилата за участие в регатата и за пребиваване в биваците в българския участък на Дунав, за да не се опорочи идеята на ТИД, каза Костов.
Според него днес до Силистра са доплавали около 160 водни туристи от 10 държави.
Снощи те бяха в бивака край силистренското село Ветрен, където ги посрещнаха повече от 600 души от селото и от туристическото дружество "Дочо Михайлов" в Силистра. Представена бе фолклорна програма от художествени колективи от селата Ветрен и Бабук.
" Обединена Европа има нужда от такива хора като вас, които да популяризират традициите на родните си страни и всички ние заедно със своите действия да помогнем за изграждането на един по-добър и мирен свят", каза във Ветрен в приветствие към участниците в регатата народният представител на ГЕРБ от Силистренско Стефан Господинов.
Тази вечер в Силистра водните туристи ще имат прощална вечеря и ще се срещнат с кмета на Силистра Иво Андонов и председателя на туристическото дружество "Дочо Михайлов" Веселина Филева.
Очаква се в Силистра да дойде и президентът на ТИД за тази година Костин Ятън, който е ръководител на федерацията по воден туризъм на Румъния – символичен домакин на регатата. Ятън трябва да предаде символичното домакинство на следващата регата на България.
В неделя част от водните туристи ще продължат плаването си по Дунав до Черно море .

Facebook коментари