Четвъртък, 08 Декември 2022 г.

28-членно семейство от Израел се поклони в Силистра на гроба на Елизер Папо

28-членно семейство от Израел посети вчера в Силистра, за да се помолят в еврейския молитвен дом, изграден в близост до гроба на един от най-почитаните еврейски равини Йелиезер Папо. Главата на фамилията Малика е родена в София през 1939 година. На 9 години напуска България със семейството си в посока на новообразуваната държава Израел. Там се жени и ражда петима синове и три дъщери.
Трета поредна година посещават молитвения дом в Силистра с цялото семейство. Освен големите и 15 внуци и правнуци са групата посетили вчера Силистра.
Малика е много щастлива, че успява всяка година да идва в своята родина и да покаже на малките членове на фамилията красивата България. Оформеният еврейски молитвен комплекс в Силистра е единствен по рода си в България. В него се намира гробът на един от най-почитаните еврейски равини Йелиезер Папо. Той е бил главен равин в Букурещ. През 1928-1829 година по време на поредната Руско-Турска война той спасява сестрите си от холерна епидемия, но се заразява и умира.

Facebook коментари