Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Любовна история между стените на крепостта "Меджиди табия"

В салона на Драматично-куклен театър – Силистра бе проведена пресконференция във връзка с предстоящата премиера на пиесата "Родината, или Силистра", която е по текста на нейния автор Намък Кемал от началото на 70-те години на XIX в.

В пресконференцията участваха Златина Станева – директор на ДКТ Силистра, Невена Митева – режисьор на постановката, Филина Петрова и Иван Георгиев – изпълнителите на двете главни роли, постановчикът на танците актьорът Стефан Станчев и др.

Премиерата на пиесата ще се състои на 4 октомври 2023 г., а след това ще бъдат изиграни и повторни представления на 5 октомври, 6 октомври и 19 октомври.

Пиесата е с действие в Силистра по време на Кримската война през 1854 г. и е в основата на турската драматургия.

В нея се разказва за романтичната връзка между младеж – воин доброволец, дошъл от с. Манастир (Битоля) да защитава крепостта "Меджиди табия" в Силистра по време на войната между Османската и Руската империи.

Режисьорът Невена Митева разказа, че в пиесата са "извадени линии" за любовта и децата, за каузата "родина" и нейната защита, за честността в отношенията между хората.

Тя уточни, че самият бой за крепостта не се "показва" – той "присъства" чрез коментарите на героите.

В спектакъла има много танци, които са дело на актьора Стефан Станчев.

Директорката на театъра Златина Станева сподели, че подготовката на пиесата е била трудна, тъй като текстът е трябвало да бъде специално превеждан от старотурски и "изчистван".

Допълнителни трудности е имал екипът по осъществяване на историческата обстановка чрез сценография, костюми, оръжие, езикови и битови подробности.

За ролята на местната девойка е привлечена актрисата Филина Петрова от София.

Тя сподели, че за нея най-трудно е било да влезе в логиката на поведение на своята героиня, в нейните маниери, движение по сцената и пр.

Партньорът ѝ на сцената Иван Георгиев също е млад актьор, който се е заел с ролята на воина доброволец.

Той сподели, че с тази роля предизвиква себе си, още повече идвайки от София в Силистра.

Специално е "участието" при подготовката на пиесата на авторката на художествени творби Йозлем Зейналова от Силистра.

Тя предоставя личния си празничен костюм, предназначен да гостува с него на сватби в мюсюлманската общност. Костюмът е един от трите, обличани от изпълнителката на главната роля.

В танцовата част на "Родината, или Силистра" са привлечени и трима от най-добрите в момента в Силистра фолклористи танцьори.

Пиесата "Родината, или Силистра" е едновременно романтична и драматична история, която разказва за любовта, родината и борбата за свобода.

Тя ще бъде интересна за зрители от всички възрасти и ще даде възможност за съпоставка на различни култури и епохи.

Facebook коментари