Неделя, 26 Май 2024 г.

Силистренци си искат обратно от Трактора подписката за шистовия газ

Гражданската група в Силистра организирала протеста и подписка срещу проучването и добива на шистов газ в Североизточна България си поиска с официална декларация тя да им бъде върната. Подписката бе предадената на Душана Здравкова, на среща на която присъствал и кандидата за президент Алексей Петров.
Това се казва в разпространеното днес до медиите становище на силистренската група, подписано от Карен Кузуян.
Както по-рано "Кворум Силистра" предупреждаваше за опитите за "яхване" на страховете на хората и опита на определени политически партии да манипулират гражданската инициатива в Силистра, участниците в иначе благородната инициатива разбраха най-накрая, че са били манипулирани и използвани.
Публикуваме целия текст на декларацията, без редакторска намеса:

Опитите за политизиране на гражданските протести срещу шистовия газ са неприемливи за гражданите на Силистра

Ние, членовете на гражданската инициативна група от гр. Силистра, включили се в подписката срещу добива на шистов газ в Североизточна България, официално се разграничаваме от инициативната група от гр. Нови пазар, поради намесването на политически ангажирани фигури в нея.
Политизирането на инициативата е в разрез с желанието на гражданите на гр. Силистра да предпазят Добруджа от възможна екологична катастрофа. Категорично не желаем нашите граждански искания, провокирани от безпокойството ни за екологичното бъдеще на житницата на България, да бъдат политически експлоатирани и опорочавани.
В тази връзка, изразяваме нашето желание д-р Димов да ни върне предоставените му от нашата инициативна група 2119 подписа, събрани от гражданите на Област Силистра до момента. Това наше желание изрично заявихме и пред самия него, непосредствено преди проведената на 23 август т.г. в гр. Варна пресконференция с участието на госпожа Душана Здравкова и кандидата за президент- доц. д-р. Алексей Петров, на която отказахме да присъстваме. Чувстваме се подведени от д-р Веско Димов , който не ни информира предварително за включването на политически лица в кампанията.
Искаме, гражданите на Силистра да знаят, че 1997 от подписите не бяха предадени на д-р Димов, поради опасенията ни, че в започващия предизборен период, само ще бъде опорочена първоначалната идея, касаеща съдбата на Добруджа.
Надяваме се да успеем да приложим всички събрани от нас до момента подписи и следвайки законния ред да ги приложим към исканията ни, предоставяйки ги на Комисията по петициите към Народното събрание и съответните европейски институции.
Потвърждаваме и категорично отстояваме нашата позиция срещу подписването на договора с американската компания "Шеврон" и срещу започването на проби в набелязаните райони, преди да бъдат проучени внимателно и преценени отговорно и задълбочено потенциалните екологични опасности. Настояваме правителството да поеме своя ангажимент в създалата се напрегната ситуация и да проведе сериозни разяснителни дейности и кампании сред населението с водещи независими специалисти в областите, които засягат добива на шистов газ, за да бъдат отчетени всички гледни точки по темата, в т.ч. на гражданите на Североизточна България.
Заявяваме готовността си да продължим започнатата по волята на гражданите в Силистра инициатива, до момента на пълното и прозрачно изясняване на всички вреди и ползи от ситуацията, за да не бъдат допуснати действия, застрашаващи бъдещето на поколения добруджанци.

Facebook коментари