Събота, 15 Юни 2024 г.

В Силистра отбелязаха 83 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството

Днес, 1 октомври 2023 г., се навършват 83 години от възвръщането на Южна Добруджа и Силистра към България.

На 7 септември 1940 г. е подписан Крайовският мирен договор, с който Румъния се отказва от Южна Добруджа. На 21 септември 1940 г. цар Борис III Обединител обявява възвръщането на Южна Добруджа с Манифест, в който се казва: "Добруджа посреща днес родната войска и над нейната плодородна равнина се развяват гордите знамена, върху които са написани имена и дати с безсмъртна слава!".

На 1 октомври 1940 г. части от Трета българска армия победоносно навлизат в град Силистра, посрещнати възторжено от добруджанци. Градът е освободен от румънска окупация и завинаги преминава в пределите на България.

В тържествена церемония днес пред паметника на цар Борис III Обединител венци и цветя поставиха кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител г-н Минчо Йорданов, представители на политически партии, коалиции и сдружения, на културни и образователни институции, граждани.

В приветствието си д-р Найденов отбеляза трепета, с който само преди 83 години жителите на Южна Добруджа са чакали възвръщането ни към България. Той отправи поздрави към всички дейци на музиката и поезията, към всички възрастни хора, които също празнуват днес.

Слово за празника поднесе доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев". Магдалена Нешева и Никола Калинов, ученици от IIIб клас при Средно училище "Н. Й. Вапцаров" с преподавател Тодорка Вълчева, изпълниха стихотворението "Силистра" от Христина Димитрова.

На почетен караул пред паметника на Борис III Обединител бяха учениците Алекс Попов и Дара Славова от ПМГ "Св. Климент Охридски", от клуб "Млади възрожденци", към Общински комитет "Васил Левски" с председател Цветана Цанова.

Паметникът на Цар Борис III Обединител е дело на скулптора Йордан Колев – директор на Художествена галерия - Силистра. Открит е през 2001 г.

Поздрави към присъстващите поднесоха ансамбъл "Добруджа" с ръководител Димитър Джамбазов и Градски духов оркестър.

Facebook коментари