Понеделник, 24 Юни 2024 г.

Владимир Мусаков: един млад талант, загинал на фронта

Времето притежава недостатъка да заличава. То изтрива от паметта ни спомени за отминали времена и събития, за стара слава, за хора, допринесли с творчеството си за културата на страната ни, за герои, дали живота си по бойните полета. Владимир Мусаков - един от погубените таланти на България и името му заслужава да бъде почетено и възродено. Днес се навършват 107 години от неговата смърт.

За писателя Владимир Мусаков се знае твърде малко, защото той загива на фронта по време на Първата световна война, ненавършил още 29 години, преди да успее да развие своя талант, да създаде семейство и потомство. Роден е на 25 октомври 1887 г. в София, завършва Първа мъжка гимназия и записва право в Софийския университет. След като студентите освиркват Фердинанд при откриването на Народния театър през 1907 г. и университетът е закрит за шест месеца, бъдещият юрист заминава за Русия, където освен право изучава държавни и финансови науки в Юридическия факултет на Московския държавен университет. По това време вече знае немски, френски и руски.

Завръща се в София и започва своя адвокатска практика. Той е един от основателите на адвокатското дружество.

Записва се да учи и в Школата за запасни офицери, която завършва през 1915 г. След започването на Първата световна война е произведен в чин подпоручик и мобилизиран. Първоначално е изпратен на Южния фронт, където се сражава със сръбските войски в Сърбия. По-късно е прехвърлен на Добруджанския фронт. Там, на 19 септември 1916 г., при с. Кокарджа, е ранен тежко с два куршума в левия крак и един в лявата ръка. Десет дни по-късно, на 29 септември, издъхва във военната болница, разкрита в училището на село (сега град) Алфатар, от раните си и от тетанус. Гробът му е тук, в двора на Християнски храм "Св. Троица".

Facebook коментари