Събота, 15 Юни 2024 г.

Силистра ще отбележи 83 години от възвръщането на Южна Добруджа към България

Силистра ще отбележи 83 години от възвръщането на Южна Добруджа към България на 1 октомври 2023 г., неделя, от 10:30 ч. пред Паметника на Цар Борис ІІІ Обединител в Дунавски парк – Силистра.

В празничната програма участие ще вземат талантливите танцьори от Ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител Димитър Джамбазов.

Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. През 1940 г. в Крайова е подписана спогодба между Румъния и България, с която Южна Добруджа се възвръща в пределите на Майка България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски.

Една година по-късно – 1 октомври 1941 г., са организирани тържества по повод годишнината от деня на Силистра. Те се отличават със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа – Силистра.

Първи октомври е Световен ден на поезията и музиката. Целта на празниците е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света, както и да се напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване.

На същата дата се отбелязва и Международният ден на възрастните хора. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

Община Силистра кани всички силистренци да присъстват на тържествената церемония и да отбележат заедно този важен исторически ден за града и страната.

Facebook коментари