Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна

Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) настоява за спешно свикване на Консултативен съвет (КС) по тютюна към Министъра на земеделието и храните, не по-късно от периода 9 - 13 октомври 2023 г. Това става ясно от писмо, изпратено до министъра от председателя на Управителния съвет на асоциацията, г-н Иван Иванов.

В писмото се посочва, че сектор "Тютюн" е един от малкото, при които все още не е проведено заседание на КС, който е постоянен консултативен орган към Министъра. Акцентира се и върху факта, че нововъзникващи форсмажорни обстоятелства и спешната необходимост от разрешаване на казуси и предизвикателства от краткосрочен, средносрочен и дългосрочен характер, не търпят отлагане.

В допълнение към настояването за спешно свикване на КС, НАТ-2010 предлага и дневен ред на заседанието, който включва следните точки:

Фиксиране на бюджет и определяне на единична ставка за килограм тютюн за кампания 2023 по обновена финансова схема ПНПТ през нова ОСП на ЕС (2023-2027);
Подпомагане с държавна помощ "de minimis" на регистрирани през 2023 г тютюнопроизводители, пострадали от неблагоприятни климатични условия;
Разни.
НАТ-2010 е най-голямата браншова организация на тютюнопроизводителите в България. В нея членуват над 7 300 тютюнопроизводители, регистрирани в Регистър за 2023 г.

Facebook коментари