Понеделник, 22 Юли 2024 г.

От Русе до столицата на Румъния за по-малко от час

Бърз влак ще свързва Русе и летище Отопени Букурещ

TFC - Румъния представи първите рамки Alstom Coradia на летището

От Русе до столицата на Румъния можете да стигнете за по-малко от час с влак


Директната железопътна линия Букурещ-север - летище Отопени - Гюргево - Русе е изцяло румънски проект. Новият влак обаче ще бъде алтернативен и достъпен транспорт за Русе и целия регион на града. Жителите на Североизточна България ще могат да пътуват с влак директно до летище Отопени (което има два пъти повече въздушен трафик, включително много повече дестинации от София).

Линията Букурещ - Гюргево е първата железопътна линия в Румъния и е открита през 1869 г. Тя обаче е затворена през 2005 г. след срутването на моста над река Арджеш от Градища, пише изданието Капитал.

Оттогава до днес влаковете между крайдунавския град и столицата се движат по отклонен маршрут, което удължава разстоянието с 60 км, т.е. повече от час и половина пътуване. Това скоро ще се промени, а с него може би и развитието на част от България.

През декември 2023 г. се очаква откриването на директната линия Букурещ - Гюргево - Русе, тази работа ще повиши скоростта на маршрута до 160 км/ч, а крайната станция ще бъде летище Отопени.

Важен е и за румънския град Гюргево, тъй като е част от стратегията за въвеждане на метрополисите в южната част на Букурещ, но също така е от първостепенно значение за хората от Северна България, които са отрязани от достъп до влакове и пътища от българската държава високоскоростни - нещо, което няма да се промени поне през следващото десетилетие.

Пускането на тази линия не само ще отвори Отопени за цялата северна част на България, но ще свърже този регион много повече с метрополията Букурещ. Това ще има значение и за търговията между двете страни, свързани само с два моста, които са постоянно блокирани от задръствания и контроли.
За линията Русе - Гюргево - Букурещ - летище Отопени

Реконструкцията и модернизацията на линията Букурещ-Север - Жилава - Гюргево-Север - граница, част от трансевропейския транспортен коридор Рейн - Дунав, беше подписан с австрийската компания PORR през декември 2020 г. за сумата от 472 милиона леи (почти 120 милиона евро, от които 102 милиона евро са съфинансиране по Механизма за свързване на Европа.

Финансирането от ЕС представлява 85% от всички разходи по проекта, останалите са национални средства), а срокът за изпълнение е 36 месеца. Предвижда се линията да бъде завършена до началото на декември 2023 г. и се движи по план.

Проектът е разделен на 2 етапа - етап 1 е свързан с повторното отваряне на железопътния трафик над река Арджеш, между Видра и Градище/Комана. Мостът беше разрушен след наводненията през 2005 г. и железопътният транспорт беше отклонен през Videle (около 75 км югозападно от Букурещ), което значително увеличи времето за пътуване. Този етап ще приключи скоро. Етап II, който включва модернизация на железопътната инфраструктура между граничните гари Гюргево-Север - Русе и увеличаване на скоростта, ще започне като строителство тази година.

Веднага след приключването на първата фаза от проекта обаче времето за превоз на пътници и товари ще бъде намалено с 80 минути. В дългосрочен план модернизацията на железопътната линия ще повиши скоростта на работа и условията за безопасност на пътниците и товарите, което ще направи железопътния транспорт по-привлекателен и конкурентен.

След като бъде отворена отново, влаковата линия Букурещ - Гюргево ще бъде част от регионалния влаков проект в южната част на румънската столица.
Проектът е в съответствие с още по-амбициозните планове на Румъния за развитие на реките Argeș и Dâmbovița, както и за създаването на канал Букурещ-Дунав (който наскоро беше одобрен за финансиране от Европейския кохезионен фонд).

От българското министерство на транспорта съобщиха за сп. "Капитал", че българската страна "дава приоритет на железопътния транспорт и търси начини за създаване на бързи транспортни връзки между държавите и увеличаване на капацитета на железопътната инфраструктура на територията на България", но не отговориха. конкретните въпроси на списанието планира ли се скоро модернизация на жп линиите София – Русе и Русе – Варна. В момента по данни на Българските железници разстоянието между София и Букурещ се изминава за 10 часа, но не всеки ден, а между Русе и Варна - за около половината от това време.

Информация: Агенция Rador

Facebook коментари