Четвъртък, 25 Април 2024 г.

Проф. Атанасов критикува новия надпис "SILISTRA" в Дунавския парк

Проф. Георги Атанасов, историк и преподавател в Силистра, написа във Facebook позиция по повод новия надпис "SILISTRA", поставен в Дунавския парк на града.

В публикацията си проф. Атанасов изразява недоволство от местоположението на надписа, който според него е поставен на знаково място, в непосредствена близост до главната порта на средновековния Дръстър и катедралната църква на дръстърския патриарх Дамян от началото на 9 век.

"Да сложиш надпис /по-скоро изглежда като монументален паметен знак/ на латински в сърцето на Дръстър - водещ духовните център на България, където се раждала и утвърждавал кирилицата в края на 9 и през 10 век ???", пише проф. Атанасов.

Той също така изразява съмнения за процедурната страна на поставянето на надписа, като пита дали е обсъждан на архитектурен съвет и консултиран с археолозите в РИМ-Силистра.

В заключение проф. Атанасов прави сравнение между отказа на НИНКН да съгласува поставяне на кръст в близост до патриаршеския център в Дръстър и поставянето на надписа "SILISTRA".

"Наскоро НИНКН отказа да съгласува поставяне на кръст в близост до патриаршеския център в Дръстър. Отказана бе и алея с паметни знаци на знаковите личности на нашия град - имп. Траян, имп. Марк Аврелий, Аеций, патр. Дамян, Г. Мамарчов и др. Кръст не може, а голям метален надпис на латински - може?", пита проф. Атанасов.

Публикацията на проф. Атанасов предизвика широк отклик в социалните мрежи. Някои потребители изразяват съгласие с неговата позиция, докато други я намират за прекалено емоционална.

Facebook коментари