Сряда, 06 Декември 2023 г.

Вечерният ток става три пъти по-скъп

Ще има различни цени на електроенергията за пиковите часове

Най-скъпо е между 19 и 20 часа, когато хората готвят, перат и гледат телевизия

Ще има два варианта на договори


Близо три пъти по-скъп "вечерен" ток ще купуват българските домакинства, ако парламентът приеме предложените от правителството промени в Закона за енергетиката, показва анализ на Труд. В одобрения от парламента на първо четене проект е предвидено домакинствата да излязат на свободния пазар на ток и да има два типа договори между тях и доставчиците на електроенергия.

Първият вариант е договор с динамична цена на електрическата енергия. Той ще бъде приложим само за абонати, които имат умни електромери, които отчитат потреблението на ток в реално време. Домакинствата с такива договори ще плащат реалната пазарна цена на тока в различните часови интервали на денонощието.

Вторият вариант е "договор за доставка на електрическа енергия с фиксиран срок, на фиксирана цена". Това е договор за доставка на електрическа енергия между доставчик и краен клиент, който гарантира една и съща цената, но в рамките на фиксирана цена може да има гъвкав елемент, например с колебания на цените при върхово и невърхово натоварване, пише в законодателното предложение. Нещо като сегашната дневна и нощна тарифа.

В закона не е записано в кои часове от денонощието е върховото и невърховото натоварване. Възможно е това да стане с наредба или да бъде определено от доставчиците на ток. Справка в данните на Независимата българска енергийна борса показва, че най-скъп е токът между 19 и 20 часа, когато потреблението нараства, защото хората се връщат от работа и готвят, перат, гладят, гледат телевизия и пускат осветлението. Така при въвеждане на тарифа за върхово натоварване, домакинствата ще плащат много по-скъп ток, именно в периода, в който ползват най-много електроенергия.

В момента дневната тарифа на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент "Ден напред" е средно 227 лв. за мегаватчас. Тоест средната борсова цена на тока е с 55% по-висока от плащаната цена от домакинствата. Но за 20 септември борсовата цена на тока за времето от 19 до 20 часа е 605 лв. за мегаватчас, или четири пъти по-висока от сегашните цени на електроенергията за бита. Средно за периода от 14 до 20 септември борсовата цена на тока между 19 и 20 часа е 407 лв. Това е близо три пъти повече от дневната тарифа за бита.

Оказва се, че след излизане на домакинствата на свободния пазар на ток, при въвеждане на тарифа за върхово натоварване, на домакинствата може да се наложи да плащат близо три пъти по-скъп "вечерен" ток между 19 и 20 ч.

По-високите цени се очаква да доведат до промяна в потреблението на ток от домакинствата. В промените в закона дори е записано, че "оптимизация на потреблението" означава промяна на електрическия товар от страна на крайните клиенти, която се отклонява от тяхната нормална или настояща схема на потребление, в отговор на променящите се във времето цени на електрическа енергия. Тоест хората ще започнат да пестят ток или да оставят гладенето и пускането на пералня за събота или неделя, когато цената на електроенергията ще бъде по-ниска.

Ще следим онлайн потреблението
Плащаме да ни сложат умен електромер

Ще отчитат в реално време

Домакинствата сами ще плащат за умни електромери.

Хората сами ще трябва да плащат, ако искат да им бъде поставен умен електромер, който отчита в реално време потреблението на ток. Това гласят промени в Закона за енергетиката, които вече са приети от парламента на първо четене. Удобството на умния електромер е, че позволява показанията му да бъдат наблюдавани онлайн.

Домакинствата, които си поставят умен електромер, ще могат да сключат с доставчика на ток договор с динамична цена. Така ще плащат реалната пазарна цена на тока в различните часови интервали на денонощието.

В момента електромерите са собственост на оператора на електропреносната мрежа. Но повечето електромери имат само дневна и нощна тарифа, а не измерват потреблението на ток в реално време. Промените в закона предвиждат, при липса на системно въвеждане на интелигентни измервателни уреди, всеки битов клиент да има право да поиска да му бъде поставен умен електромер, но за целта ще трябва да поеме съответните разходи.

Facebook коментари