Четвъртък, 08 Декември 2022 г.

Духовният глава на арменците в България отслужи литургия в Силистра

С указ на католикоса на всички арменци Карекин II от тази година eпархията на Арменската апостолическа църква в България е обявена за самостоятелна.
До миналата година тя бе обединена и имаше общ духовен глава с епархията в Румъния.
Това съобщи новият архиерейски местоблюстител на епархията в България архимандрит Абгар Овакимян, който днес отслужи литургия по случай храмовия празник на триста деветдесет и една годишната силистренска арменска църква "Света Богородица" - най-старият действащ арменски храм у нас.
Ще бъде разработен нов устав на епархията, тъй като сегашният е от 1948 година и в него е принизена ролята на свещениците.
Според архимандрит Абгар Овакимян новият устав ще бъде подчинен изцяло на църковните канони.
Сега в България има 12 арменски църкви и параклиси, но в тях служат само 5 свещеници. Архимандрит Абгар Овакимян е помолил арменския патриарх да бъдат изпратени още двама.
Силистренската църква е един от арменските храмове без свещеници и засега тези храмове ще бъдат посещавани от свещенослужители от други райони на страната.
Арменците са сред най-старите жители на крайдунавския град.
Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век - през 1016 година стратег на Доростол (Силистра) е Джоджик, който е с арменско-грузински произход.
Това любопитно сведение от историята е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си, озаглавена "Арменците в Силистра - минало и съвременност" - първото изследване за живеещите в Силистра арменци.

Facebook коментари