Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

Силистренски земеделци: В България останаха само 240 говеда

С близо 150 машини днес излязоха на протест земеделци в Силистренска област.

Затворени бяха пътищата Силистра – Шумен, както и отсечките за Русе – Разград и Силистра в района на Тутракан – Старо село и Нова Черна.

Протестът обедини производители от всички сектори на селското стопанство, съобщи Димитричка Търпанова, председател на Добруджански овощарски съюз.

Демонстративно бе запалена продукция от грозде, сини сливи, вълна и тютюн.

Протестът не е свързан само с вноса на украинско зърно и стоки, заяви Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа. Протестът е и срещу всички проблеми, натрупани през годините в българското земеделие.

Тя обяви, че точка първа в декларацията на протестиращите е за забрана вноса от Украйна не само на слънчоглед и пшеница, но и на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната, поне докато не влезе в сила исканият от ЕС лицензиран режим за износ, който Украйна да наложи.

Организаторите на протеста са категорични, че протестите ще продължат, докато не бъде въведена национална забрана или не заработи този лицензионен механизъм.

Хората не скриха обидата си от поведението на управляващите и са категорични, че противопоставянето, което се опитват да наложат между обществото и ангажираните в селското стопанство, не е случайно. Според земеделците всички досегашни и настоящи управници са виновни за състоянието в бранша и бяха крайни, че в "България са останали само вече 240 говеда".

Протестиращите подготвят и още искания, сред които поземлена реформа и регулация на законодателните инициативи.

Протестите ще продължат и утре.

Facebook коментари