Събота, 15 Юни 2024 г.

Доброволци и институции почистиха 42,2 тона боклук в област Силистра

За поредна година на 16 септември 2023 г., а в дните преди това, в общините от област Силистра бе проведена кампанията "Да изчистим България". В нея се включи над 4 000 души от различни възрасти, представители на близо 150 организации: институции и фирми (96), училища (21) и сдружения с нестопанска цел (18), семейства с деца и множество самоорганизирали се граждани.

Група от близо 30 души от състава на Областна администрация Силистра записа своето традиционно участие с място на събитието: "Орехова гора" в близост главен път Силистра – Дулово – Шумен. Над 40 е броят на местата, маркирани върху картата на областта относно кампанията. В тях и на други места са възстановени и ремонтирани 19 съоръжения в общините Дулово и Алфатар, в които са засадени 60 дръвчета. В общините Силистра, Алфатар и Кайнарджа е работено и в 6 нерегламентирани сметища.

В предварителен план от община Силистра бе препоръчано на гражданите да почистят в този ден предблокови и междублокови пространства, вместо да бъдат организирани големи групи на определено място в определен час. Създадена бе организация заедно с почистващата общинска фирма "Синева" и Регионално депо за ТБО – Силистра да бъдат извозени своевременно чувалите със събран боклук. Да областта: общо до този момент 42,2 тона от пет общини (Силистра, Дулово, Главиница, Алфатар и Кайнарджа), както и от две частни лица – по едно от град Силистра и от село Богорово.

Отделно бяха обслужени пунктовете за събиране на изхвърлени лекарства и електроника. Група от над 50 ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов" – град Силистра, съобщи, че се е самоорганизирала за почистване на територията около крепостта "Меджит табия". И пак в града – по подобен начин: семейства с деца, но в района на чешмата край паметника на Иван Стойков.

Чрез Фейсбук-страницата на община Тутракан научаваме за дейности на Сдружение за развитие на туризма в Тутракан в рамките на кампанията – най-мащабната доброволческа инициатива у нас, провеждана в последните 10 години. Доброволците от сдружението чистиха най-посещаваните места на големия Пожаревски остров и на крайбрежието на с. Пожарево. Предварително и в община Тутракан бяха обявени местата, за които има заявка за почистване. Учители, живеещи в горната част на града, почистиха детската площадка в кв. "Възходи", заедно със служители от Общинска администрация – Тутракан.

Facebook коментари