Вторник, 26 Септември 2023 г.

Земеделците на протест, блокират на две места движението в областта

Ефективни протести на зърнопроизводители започват от днес в цялата страна. Причината е отпадналата забрана за внос на зърно от Украйна.

Недоволството е подкрепено от над 20 земеделски организации.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Точно в 10.00 ч. фермерите ще започнат блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Решението на Народното събрание за отказ от забраната за внос на слънчоглед от Украйна беше само един от поводите за ескалация на напрежението. Трудности има в целия земеделски сектор, който за пръв път се явява толкова обединен на протест.

Инициативният комитет формулира пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет, откъдето до момента са обявили локациите за блокади с тежка земеделска техника в цяла България днес и намерения протестът да се пренесе в София утре.

В региона протест ще има от 10:00 часа на кръстовището на пътищата Русе-Варна и Силистра - Шумен край село Калипетрово, където силистренските земеделци ще блокират ключовия пътен възел. До Тутракан пътят ще бъде блокиран до Старо село.

Facebook коментари