Четвъртък, 28 Септември 2023 г.

Първите кораби за зърно пристигат в Украйна по новия маршрут

Два товарни кораба са пристигнали в украинско пристанище, след като са пътували през Черно море по новия маршрут, съобщиха украинските пристанищни власти.

Те пристигнаха в Черноморск в събота и трябваше да натоварят 20 000 тона пшеница за световните пазари.

Длъжностни лица казаха, че това е първият път, когато цивилни кораби са достигнали украинско пристанище след пропадането на сделката с Русия, гарантираща безопасността на плавателните съдове.

Досега коридорът се използваше само от кораби, заминаващи от Украйна.

Вицепремиерът Александър Кубраков каза, че корабите - Resilient Africa и Aroyat - плават под флага на островната държава Палау в океана и екипажът им се състои от хора от Украйна, Турция, Азербайджан и Египет.

Корабите ще доставят житото в Египет и Израел, според министерството на земеделието на Украйна.

Тяхното пристигане идва, след като Русия се отказа от подкрепена от ООН сделка, която улесни украинския износ на зърно от Черноморск и две други черноморски пристанища през юли.

Москва каза, че части от сделката, позволяващи износа на нейните храни и торове, не са били спазени и се оплака, че западните санкции ограничават собствения й износ на селскостопански продукти.

Оттогава Русия заплашва да третира цивилни кораби, плаващи към Украйна, като потенциални военни цели.

По-рано тази седмица Обединеното кралство обвини Русия, че е нацелила един такъв кораб с множество крилати ракети, който наскоро беше в украинското пристанище Одеса.

Украйна е един от най-големите доставчици в света на култури като слънчогледово масло, ечемик, царевица и пшеница.

Когато Русия нахлу през февруари 2022 г., нейният флот блокира черноморските пристанища на страната, като хвана 20 милиона тона зърно, предназначени за износ.

Това предизвика скок на световните цени на храните и заплаши да създаде недостиг в страните от Близкия изток и Африка, които внасят значителни количества храна от Украйна.

Някои от тези страни, включително Афганистан, Йемен, Судан и Етиопия, продължават да се нуждаят отчаяно от хуманитарна помощ.

Освен че заплашва кораби, преминаващи през Черно море, Москва все повече се насочва към украинската пристанищна инфраструктура.

Тя многократно атакува пристанищата Измаил и Рени, откъдето тръгва голяма част от износа на зърно от Украйна от юли, за да се опита да попречи на операциите.

Киев обвини Русия в "циничен" опит да навреди на износа на зърно и да подкопае глобалната продоволствена сигурност.

Facebook коментари