Вторник, 26 Септември 2023 г.

Гражданите се оплакват на омбудсмана от усложнената процедура при "безплатна" сметка

Омбудсманът поиска облекчен ред за откриването на платежна сметка за основни операции. Това съобщи за БНР Нина Бояджиева, началник на отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги" към Омбудсмана. Иска се още възможност за преобразуване на съществуващата сметка, онлайн откриване на сметката, както и публикуването на ясна и коректна информация на сайтовете на банките за откриване на такава сметка.

Припомняме, че сметката се обслужва безплатно, когато по нея постъпват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения и стипендии. Тегленето от нея е безплатно на банкомати на обслужващата банка. Всеки има право само на една платежна сметка за основни операции.
Възможността за откриване на "безплатна" сметка съществува от 1 септември.

Гражданите се оплакват от усложнената процедура при откриването на платежна сметка за основни операции, обясни Бояджиева. Тя уточни, че някои банкови служители се опитват да откажат хората от тази възможност и им предлагат друг пакет. В жалбите си хората пишат, че не могат да се възползват от безплатната сметка, понеже обслужват кредит. Жалбите продължават и до днес, каза Бояджиева.

Общественият защитник е сезирала управителя на БНБ Димитър Радев, министъра на финансите Асен Василев и председателя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова заради множество жалби и сигнали от граждани за усложнена и неясна процедура.

Facebook коментари