Неделя, 25 Февруари 2024 г.

Преслав Бобев: Дигитализацията на бизнеса в България се случва с бързи темпове

Той е един от организаторите на годишната конференция за онлайн маркетинг и търговия Digital4Plovdiv и даде интервю за businessnovinite.bg

Роденият в Силистра Преслав Бобев е един от организаторите на конференциите Digital4. Преслав и неговият екип ежегодно подпомагат и организират различни инициативи, насочени към развитие на дигитализацията - в подкрепа на бизнеса и с мисъл към учащите. Той има богата експертиза при организирането и провеждането на конференции и бизнес форуми, сред които и годишната конференция за онлайн маркетинг и търговия Digital4Plovdiv. Водил е делегации на най-високо правителствено ниво в 90 държави в цeлия свят. Сред тях са и едни от най-предизвикателните политически и икономически такива като Либия, Иран, Куба, Мавритания, Пакистан и много други.

Г-н Бобев, Вие сте организатор на конференцията Digital4Plovdiv. Какво прави тазгодишното събитие различно от предходните издания?

Здравейте и благодаря за интереса Ви към Digital4Plovdiv. Щастливи сме, че конференцията се утвърди през годините до толкова, че стотици хора и компании я посещават всяка година с определени очаквания и настройка. Затова и тази година ще предложим не малко изненади и подобрения във формата на програмата. През 2022 година в събитието се включиха над 600 души, за които предизвикателство беше не само осъществяването на среща, но дори и запознанството с определени посетители сред толкова много хора.

Водени от мисията конференциите Digital4 да създават условия за правене на бизнес и да улесняват комуникацията между компаниите, както и срещата с техните клиенти, създадохме възможността всеки регистриран за участие в събитието бързо и лесно да заяви среща с друг участник, използвайки бутона "Заяви среща". Нашият екип ще се погрижи за цялата логистика и координация по провеждането на срещата по време на конференцията. Ще подсигурим и отделна зала, в която необезпокоявано ще се провеждат всички заявени срещи.

Работим усилено и над изграждането на нашата социална мрежа, в която всички участници на събитията Digital4 от цялата страна ще могат да се свързват и общуват 365 дни в годината.

Какви ще бъдат конкретните ползи и знания, които участниците могат да очакват от осмото издание на Digital4Plovdiv?

Трудно е да се изброят конкретни ползи и знания, които над 60 лектора ще предадат на гостите в залата от участието си на сцената. Гостите на Digital4Plovdiv са толкова много, а всеки един от тях има различни специфични интереси, ниво на познания, успехи или неуспехи в бизнеса си.

Докато много от имената в списъка на гост лекторите са добре познати на масовата аудитория, като хора, които задават трендовете в сектора и са доказано успешни бизнесмени, ние се вълнуваме от тези, които ще видим и чуем за първи път. А те са много и са подготвили изключително интересни неща, които ще споделят с аудиторията на Digital4Plovdiv. Отново ще има две зали с успоредно провеждаща се програма, а тази година цялата програма ще бъде записана на видео. Така всеки участник ще е спокоен, че докато е в едната зала, после ще може да гледа презентациите и дискусиите, които е изпуснал в другата.

Всеки притежател на Premium билет ще си тръгне с допълнителен подаръчен пакет, който сме нарекли Mega Bonus. Тези гости ще получат 3 електронни книги и помагала за електронни търговци и маркетолози и една много интересна книга в принт формат, която имаме удоволствието да представим и подкрепим - "От идея до успешен онлайн бизнес – Наръчник за стартиращи онлайн магазини"

Можете ли да споделите някои успехи или истории за вдъхновение, свързани с предишни издания на събитието?

Срещите и запознанствата с други участници се превръщат във все по-голяма мотивация и реална причина за посещение на подобно събитие.

Знаем и постоянно научаваме за много успешни бизнес партньорства, които са се зародили точно на събития Digital4.

Например, собствениците на една от най-успешните изцяло български семейни козметични компании се запознаха със своя логистичен партньор точно по време на Digital4Plovdiv през 2019 година. С помощта на това партньорство и разбира се много други фактори тази компания вече продава продуктите си в над 25 държави. Представители на тези компании ще бъдат и сред лекторите в програмата тази година, така че може би ще споделят продължението на започналото партньорство по време на Digital4Plovdiv.

Като председател на Европейската асоциация на дигиталните експерти, как бихте коментирали нивото на дигиталния сектор у нас в сравнение с другите Балкански държави?

Дигитализацията на бизнеса в България се случва с бързи темпове и е в своеобразен подем. Смятам, че същото може да се каже за повечето Балкански държави, но все пак в нашия регион определено сме на челно място. За съжаление в сравнение с останалите Европейски държави имаме да извървим още много дълъг път. Случват се хубави неща в тази насока и в публичния сектор, но смятам, че и обществото има нужда от това да се говори и разяснява на достъпен език. Дигитализацията все още плаши една голяма част от обществото. В България бизнесът се опитва да се дигитализира сам, със собствени средства и усилия и без особена помощ от държавата или ясна политика в тази насока. Това е и основната мисия на Асоциацията - да сме посредник между бизнеса и държавата, като предоставим изключителен експертен ресурс чрез нашите членове и партньори.

Как участието в такъв тип конференции помага на различните бизнеси. Има ли алгоритъм за извличане на максимална полза от такива участия, която препоръчвате да се следва?

Търсим този алгоритъм с максимален коефициент на ефективност на всяко събитие Digital4 и се стремим да създаваме условия за това. Нашата мисия е да помагаме на компаниите да създават успешни контакти и да са в крак с всички трендове, иновации и промени в сектора. Добавената стойност са хората, с които ще срещнете на всяко събитие. Те ще са там само за ден или два и повече никога няма да се съберат в същия състав на едно и също място по едно и също време. Бизнесът има нужда от други бизнеси, за да прави повече бизнес. Аз лично съветвам всички компании да присъстват на конференциите с екип, състоящ се от няколко човека и да се смесят с останалите гости. Да не спират да говорят с другите и да създават контакти. Нито един имейл, контакт в социална мрежа или телефонен разговор не може да надмине ефекта на срещата очи в очи с посетител, интересен за бизнеса, направен в подобна приятна и неформална обстановка. Digital4Plovdiv е всичко това и много повече. Заповядайте на 12 и 13 октомври в Международен панаир Пловдив и ще се убедите сами. Информация за програмата и билети за събитието може да откриете тук: https://digital4plovdiv.com/

Facebook коментари