Вторник, 26 Септември 2023 г.

Защо има регистрационни табели СС с червен цвят

Защо има регистрационни табели СС с червен цвят, освен тези с черни букви и цифри на бял фон?

Днес ще Ви представим история на номерата на автомобилите в България. Коя буква на кой град съответства и как това се променя през годините. Всеки номер на кола се състои от следните символи: АА-ББББ-ВВ, пише Poznanieto.bg.

АА – буквен областен код
ББББ – пореден номер
В(В) – серия, състояща се от 1 или 2 букви
Често и в документацията за МПС се отбелязва и ДКН – Държавен Контролен Номер

История на номера на колите в България:

До 1969 номерата на колите се състоят от буквен областен код СФ(За София) и пореден номер – Пример – СФ 88-99
След 1969 година започват да се издават черни табели с бели букви за частните автомобили и бели табели с черни букви за държавните коли.В началото на 80-те години се добавя втори регоионален код за София поради изчерпаване на възможните комбинации. За инвалиди се добавя допълнителната буква И.

От Януари 1986 години се въвеждат нови модели за номера.Черни букви на жълт фон за частните коли, а за държавните се променя на черни букви на бял фон. Моделът на номера е следният: А(А) – 1111 – Б(Б). АА е регионален код + четирицифрен номер + ББ е серия съставена от една или две букви. За частните товарни автомобили и автобуси се издават номера със серия Ч.

От 1992 година се използват букви само на кирилица, но изписани по графично близък начин до тези на латиници – А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х – независимо, че се произнасят по различен начин. Причините за това са 2. Първата е , че трябва да отговарят на Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 според която номерата трябва да бъдат изписани с главни латински букви и арабски цифри. Втората причина е ,че този член от конвенцията влиза в противоречие на Българската Конституция според която официалният език в страната е българския. Това е причината за избор на този междинен вариант – характерен и за други държави като Гърция, Русия, Беларус и Украйна. От това правило има едно изключение – буквата У(Ямбол) я няма в латинската азбука, но наподобява на буквата Y.

През 1999 година се променя шрифтът и се добавя общоевропейска синя лента с идентификацията за България – BG + националното ни знаме. Вече собствениците имат право срещу определена сума да получат номер с оригинално съдържание. Регионалният код не може да се променя, но след него може да се използват комбинации от следните символи – А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 0.

Последната промяна е от 2007 година. България става член на ЕС и българското знаме в синята лента е заменено с това на Европейския Съюз – съгласно Регламент 2411/1998. Тази промяна се въвежда за всички нови регистрации на автомобили като се запазва валидността на старите номера.

Знаете ли кои букви отговарят на кои градове:

Благоевград – Е – В миналото е бил БЛ
Бургас – А – Преди 1986 код А е бил за София и номера на Българската Армия
Варна – В – Преди 1998 код В е бил за номера на автомобили на Българската Армия
Велико Търново – ВТ –
Видин – ВН
Враца – ВР
Габрово – ЕВ
Добрич – ТХ – Идва от старото име на града – Толбухин
Кърджали – К
Кюстендил – КН
Ловеч – ОВ
Монтана – М
Пазарджик – РА
Перник – РК – Първият номер на Перник е ДМ – Димитрово(1949-1962)
Плевен – ЕН
Пловдив – РВ
Разград – РР
Русе – Р
Силистра – СС – СС с червен цвят е и дипломатически номер
Сливен – СН
Смолян – СМ
София-област – СО
София-град – С, СА , СВ
Стара Загора – СТ – червен номер СТ е на сътрудник на дипломат
Търговище – Т
Хасково – Х
Шумен – Н
Ямбол – У – Старите номера са с Я, а новите наподобяват Y

Изискванията за дипломатическите регистрационни номера варират в отделните държави. Като цяло обаче дипломатически номера се издават само на лица, които притежават валиден дипломатически или консулски паспорт и които са акредитирани да работят в приемащата държава. Освен това превозното средство трябва да бъде регистрирано на името на посолството или консулството и трябва да се използва предимно за официални дипломатически или консулски дейности.

Какви са предимствата на дипломатическите регистрационни номера?

Освен това дипломатическите регистрационни табели осигуряват и известна дипломатическа и правна защита за превозното средство и пътниците в него. В някои страни превозните средства с дипломатически номера могат да бъдат обект на по-малък контрол от страна на правоприлагащите органи, което прави пътуването по-безопасно и по-лесно за дипломатите и консулския персонал. Дипломатическите табели могат също да осигурят правен имунитет на превозното средство и пътниците в него при определени обстоятелства, като например в случай на пътнотранспортно произшествие или друг правен спор.

Заслужава да се отбележи обаче, че привилегиите и имунитетите, предоставени от дипломатическите регистрационни табели, не са абсолютни. Има определени ограничения и ограничения за тяхното използване и всяка страна има свои собствени закони и разпоредби, регулиращи използването на дипломатически номера. В някои случаи, например, дипломатическите превозни средства все още могат да бъдат предмет на определени закони за движение или може да се изисква да получат разрешителни или да плащат такси за използване на определени пътища или съоръжения.

Във всеки случай дипломатическите регистрационни табели остават важен инструмент за дипломатите и консулския персонал, докато се ориентират в сложността на международните пътувания и дипломацията. Разбирането на законите и разпоредбите, уреждащи използването на дипломатически табели, е от съществено значение за всеки дипломат или член на консулския персонал и може да помогне да се гарантира, че те могат да изпълняват работата си безопасно и ефективно.

Дипломатическите табели са червени с бели букви и включват съответно буквите "CD" или "CC" за дипломатически или консулски превозни средства.

Facebook коментари