Събота, 15 Юни 2024 г.

Фонд за IT специалисти в общините

Общините все още имат проблем с намирането на кадри в областта на информационните технологии, съобщи БНР. Това заяви пред депутатите от ресорната комисия министърът на електронното управление Александър Йоловски. Той каза, че се обмисля създаването на фонд, който да гарантира по-високо заплащане за специалистите там.

"Големият проблем на общините е липсата на достатъчно кадри в областта на информационните технологии. Там е изключително трудно да се наемат дългосрочно квалифицирани специалисти. Още по-трудно е те да бъдат задържани поради ниските нива на заплащане. В момента търсим механизъм, с който можем да направим нещо като фонд за гарантиране на по-високо заплащане, но към настоящия момент не сме готови да представим тези резултати. Още сме в начална фаза."

Министърът на електронното управление Александър Йоловски увери, че значителна част от българските общини предоставят услуги по електронен път през единния портал на Министерството на електронното управление. Все още много административни услуги обаче остават на хартия.

Снимка: БГНЕС

Facebook коментари