Вторник, 23 Юли 2024 г.

"Четенето през социализма" – изложба в Силистра по повод Международния ден на демокрацията

По повод 15-ти септември, Международен ден на демокрацията (ООН), екипът на проект "Активни", финансиран по програма Еразъм+ ще открие изложба от плакати "Четенето през социализма: ГДР и НРБ" , уредена във фоайето на филиал Силистра на Русенския университет "А. Кънчев" . Събитието има за цел да разпространи информация относно свободата и правата, свързани с демокрацията. В тази връзка студентите от Филиал Силистра – участници в проекта ще организират и дискусионни срещи със своите колеги относно принципите на демокрацията и гражданската активност.

Изложбата се състои от 24 изложбени пана с текстове, снимки и видеа, които ви канят на пътешествие за всички сетива из четящите страни ГДР и НРБ. Страни, чието комунистическо управление вярва в силата на писаното слово и същевременно се бои от него. Където четенето и писането са щедро насърчавани, докато в библиотеките политически нежеланата литература е достъпна само срещу "сертификат за работа с опасни материали", а пощата и туристите, пристигащи от Запада, са претърсвани. "Четенето през социализма: ГДР и НРБ" разказва за упоритостта на хората, които не искат да им диктуват какво да четат, които се редят на опашки за редки книги, а на Панаира на книгата в Лайпциг тайно прибират някои от тъй желаните западногермански издания.

Изложбата се предоставя с любезната подкрепа на фондация "Конрад Аденауер" и Посолството на Федерална република Германия в София чрез Фондация "Софийска платформа" https://www.sofiaplatform.org/bg/projects/cheteneto-prez-socializma.

Събитието е част от дейностите на проект "Активни" с Координатор Д-р Диана Бебенова-Николова. Проектът се изпълнява от четири организации: Сдружение "Паралел-Силистра", България; Асоциация "Креатива", Испания; Европейски институт "За гражданите", Португалия; и Асоциация "Боско Анджимбе ", Италия.

Facebook коментари