Вторник, 26 Септември 2023 г.

Влаковете в Румъния няма да се движат между 7.00 и 9.00 часа утре заради предупредителна стачка

Влаковете в Румъния няма да се движат между 7.00 и 9.00 часа утре сутринта заради предупредителна стачка на служителите на националната железопътна компания Че Фе Ре (CFR), съобщава телевизия Диджи 24.

По този начин синдикалистите искат да привлекат вниманието върху проблемите, с които се сблъскват. Сред исканията им са увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд, отбелязва телевизията.

Че Фе Ре обръща внимание, че двучасовата стачка ще има отражения върху движението на влаковете и ще предизвика значителни закъснения както при пътническите, така и при товарните влакове.

"Целта на тази предупредителна стачка е да привлечем вниманието върху някои спешни проблеми в железопътната индустрия, които включват липсата на колективни трудови договори, неадекватното заплащане спрямо отговорностите и качеството на положения труд в тази област, както и недостатъчното финансиране на железопътните компании, намиращи се на пряко подчинение на държавата под администрацията на министерството на транспорта и инфраструктурата", заяви Националният синдикален блок.

Според синдикалистите "едно от основните безпокойства е хроничната липса на инвестиции в железопътната инфраструктура, важни за подобряването на скоростта и сигурността на движението, както и липсата на инвестиции в модернизирането на подвижния състав, вагони и локомотиви".

"Ситуацията в железопътния транспорт е достигнала критично ниво и представлява реална опасност за безопасността на движението. Всички тези проблеми засягат пряко както железопътните работници, така и потребителите на железопътни услуги", подчертават синдикалистите.

Facebook коментари