Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Изложба представя живота на племето коги в Силистра

В Художествена галерия Силистра беше открита гостуваща фотографска изложба "Колумбия: племето коги", съобщи БТА.

Експозицията представя 31 кадъра от живота на племето и е първата самостоятелна изложба на автора Иво Кудини.

По думите му, изложбата представя живота на директните наследници на инките – хората от племето коги. Те успяват да оцелеят и запазят бита и културата си след нашествието на испанците по северните брегове на Южна Америка в края на XV век.

"Аз мисля, че ние имаме по-голяма близост до хората от това племе, отколкото си представяме. Моите баба и дядо са ми разказвали за своето детство. И те са ходели боси и са живели в къщи, изкопани в земята, замазани с кал - не са имали много. Всички тези разкази някакси оживяха пред мен, когато посетих тези племена в Колумбия. Колкото и да пътувам по света, винаги ме впечатлява фактът, че ние хората може да живеем на различни места, на хиляди километри едни от други, развивайки се в различни култури, без нищо, което да ни свързва, и въпреки това ние си приличаме толкова много", каза за БТА авторът.

Иво Кудини е роден в Силистра, завършил е "Филмова и телевизионна режисура" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. От 2015 г. живее в САЩ, където режисира няколко пиеси на камерни сцени. От 20 години се занимава и с фотография. Снима портрети, събития, мода, пейзажи.

Иво Кудини е роден в Силистра, завършил е "Филмова и телевизионна режисура" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград снимка: Александър Леви

Facebook коментари