Сряда, 19 Юни 2024 г.

Спасената в Майчин дом силистренка: Защо вместо да сме благодарни на големите ни лекари, се опитваме да ги изгоним?

"Животът е една минута, не знаеш какво може да ти се случи. Имах невероятен късмет, че попаднах в ръцете на най-добрите специалисти в Майчин дом".

Tака Господинка Господинова от Силистра коментира пред offnews.bg, това, което й се случи в началото на годината. Oт два дни тя е в София с трите си деца в подкрепа на Майчин дом и лично на проф. Иван Костов. Вчера, заедно с още 30 пациентки тя застана до лекарите и акушерките, за да призове да се спрат атаките към лекарите и хората да се замислят, че животът няма цена.

"Аз бях на крачка от смъртта, когато проф. Костов е казал веднага да бъда транспортирана до София и той поема случая. Той ме спаси и сега моите деца имат майка и семейство. Днес съм в София с трите си деца и моят съпруг, за да се опитам да спра една голяма несправедливост. Не мога да приема да се атакуват известни лекари, само защото са работили, лекували и спасявали майки, както и да се дискутират парите, които те са получавали. Близките ми казват "не 50 хил. да взима, и 100 хил. са малко, когато се касае за живота на деца и майки". А той ежедневно има такива случаи.

Вместо да сме благодарни, че в България има такива светила, ние допускаме да се уронва имиджа на истински институции като Майчин дом. Само в България човек трябва да се чувства виновен, за това че е кадърен, че е професионалист и че има качества.

Обръщам се с огромна молба към цялото общество, ценете и малкото специалисти, които останаха, ценете живота, мислете и вършете добро", каза Господинка на брифинга, на който беше за да подкрепи Майчин дом. Те се обърна към журналистите с думите:

"Аз разбирам медиите, но когато човек иска да изкаже личната си позиция и личните си чувства е изключително неприемливо един журналист и при това жена, да се опитва да ме притиска. Дори исках да я попитам дали е майка…?".

Историята на Господинка

На 4 януари 2023г. Господинка Господинова от Силистра има планирано секцио в местната болница. Тя чака близнаци.

Операцията минава нормално, но малко след това родилката получава усложнение. Прави се повторна операция, след която отново има усложнения в следствие на кръвозагуба. Трябва спешно да бъде транспортирана в специализирано болнично заведение. Професор Костов и екипът му в Майчин дом веднага откликват и изразяват готовност да поемат случая.

Със съдействието на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и лично на проф. Костов, Господинка е транспортирана с хеликоптер до Балчик, а от там със самолет Спартан до София. Жената постъпва в Майчини дом с животозастрашаващи индикации и в изключително тежко състояние. Тя е с ретроперитонеален хематом, с чревна непроходимост и не на последно място с RH отрицателна, което е допълнително предизвикателство.

Facebook коментари