Вторник, 26 Септември 2023 г.

Празник на хляба, песента и танца в Силистра

Във вторник, 12 септември, от 18:00 часа на площад "Свобода" в Силистра ще се проведе Празник на хляба, песента и танца.

Еднодневният празник ще включва изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища в община Силистра, както и богат концерт с участието на ДФФ "Добруджанче" и Фолклорен танцов клуб при НЧ "Доростол-1870" - Силистра.

По време на изложението посетителите ще имат възможност да разгледат разнообразие от различни ръчно изработени тестени изделия по автентични български рецепти, както и артефакти от жътвата до производството на хляб.

Общинските съветници на Силистра канят на рибена чорба - курбан за здраве и благоденствие за жителите на Силистра.

Ансамбълът за народни песни и танци "Силистра" с главен художествен ръководител Тихомир Лефтеров при НЧ "Доростол – 1870" ще поздрави участниците в празника.

От 19:00 часа на сцената на площад "Свобода" започва концертът "С магията на българския фолклор". В него ще участват ДФФ "Добруджанче", Фолклорен танцов клуб при НЧ "Доростол-1870" - Силистра с хореограф Симеон Симеонов, по случай празника на град Силистра и 80-годишния юбилей на хореографа Симеон Симеонов.

Дълги години г-н Симеон Симеонов е бил главен художествен ръководител на Ансамбъл "Добруджа" при Община Силистра, а през последните години - хореограф на състави от НЧ "Доростол-1870", град Силистра и на други читалища от област Силистра. Специално за събитието танцьори от предишни формации, ръководени от него, ще се завърнат от чужбина и от други краища на страната, за да участват в концерта. В програмата очакваме танцьори и от други читалища от област Силистра.

През 2017 г. с решение на Общински съвет – Силистра, г-н Симеонов е удостоен с отличието за граждански принос. Той е носител и на много други награди, сред които "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Заповядайте на 12 септември /вторник/ 2023 година от 18:00 часа на площад "Свобода" в град Силистра да съпреживеете фолклорното богатство на българина с хляб, песен и танци!

Facebook коментари