Четвъртък, 25 Април 2024 г.

Празникът на динения маджун в Смилец събра гости от близко и далече

Гости от близо и далеч се събраха в село Смилец, област Силистра, за да отпразнуват традиционния Празник на динения маджун.

Празникът беше организиран от местното читалище "Светлина-1906" с председател Милка Илиева, кметският наместник Петранка Неделчева и Павлина Романова, основателка на възстановената традиция.

Гостите бяха приветствани от Мария Недялкова, зам.-кмет на Община Силистра, Димитър Трендафилов, зам.-председател на Общински съвет Силистра, и Нели Рангелова, обичана популярна личност и председател на журито на конкурса "Дунавски звезди".

Десетки деца дефилираха в народни носии, правиха фенери от динки, пяха народни песни. До тях се присъединиха самодейци от всички възрасти. Котлоните и пещта работиха под вещото ръководство на жените от селото, за да произведат най-вкусната баница и маджун.

Празникът на динения маджун е уникален и неповторим в българската народна традиция. Тази година той се проведе за осма поредна година и се отбелязаха и 190 години от основаването на село Смилец.

Събитието бе осветено от отец Добри Чаков.

Facebook коментари