Сряда, 19 Юни 2024 г.

83 години подписването на Крайовската спогодба отбелязаха в Силистра

Силистренци отбелязаха тържествено днес 83 години от подписването на Крайовския договор, по силата на който Южна Добруджа е върната в пределите на България.

В знак на признание, граждани и представители на местна и държавна поднесоха венци и цветя пред паметната плоча, напомняща за събитието.

Според историка Вера Милева от Регионалния исторически музей в Силистра подписването на Крайовския договор е най-важният акт за населението на Южна Добруджа.

"Това е единственият върховен акт в борбите за национално обединение, който е увенчан с успех. Освен това този договор не се оспорва от нито една държава. Дори след края на Втората световна война, когато България е сред победените страни, нито един от съюзниците, които печелят войната, не оспорва договора. Той предизвиква изключителен народен подем в Добруджа и в цяла България. Започва подготовка за посрещане на българските войници в освободените земи", разказа Милева.

Паметната плоча в Силистра, посветена на 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на страната ни, е изградена благодарение на проф. Иван Гаврилов, дарител на училища и читалища в Силистренско, и на бизнесмена и общественик Тодор Тодоров.

Facebook коментари