Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Изложбата "Когато момчето става мъж…" гостува в Тутракан

Мобилна изложба със заглавие "Когато момчето става мъж…" Казармата през "онези" 45 години" бе открита в Историческия музей в Тутракан, съобщиха от културната институция за БТА.

Автор на изложбата е д-р Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и тя е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело".

Експозицията представя сбирка от автентични предмети от изследвания период – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение, лични вещи и др. Показани са документи и фотографии. В информационни табла са поместени и цитати от разкази на отслужили наборна военна служба мъже, техните лични преживявания и виждания по отношение на този житейски етап.

"Всички показани в изложбата символи и знаци са единствено с цел визуализиране на историческото време и по никакъв начин не са за пропаганда на строя от "онези" 45 години", каза по време на откриването д-р Илия Вълев.

Сред експонатите е и тетрадка, в която и посетителите могат да споделят спомени, истории или лични мнения.

В тематичен план изложбата е военно-историческа и етноложка. Тя излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през социализма, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата.

Изложбата ще гостува в Тутракан до 10 октомври, входът е свободен.

Facebook коментари