Вторник, 26 Септември 2023 г.

БДЖ пуска вагони за превоз на велосипедите на участниците в "Дунав Ултра"

БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите във влака София - Видин на участниците в колоездачния преход "Дунав Ултра", съобщиха от държавната железница.

Националният железопътен превозвач е традиционен партньор на инициативата и тази година отново ще я подкрепи и ще осигури специализирани вагони на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

150 колоездачи от 7 държави ще посетят Силистра в 10-то юбилейно издание на Дунав Ултра

В понеделник на 4 септември сутрешният и обедният влак от София за Видин ще потеглят с допълнителен вагон за превоз на велосипеди за промо събитието на тазгодишното 10 издание на инициативата "Дунав Ултра". Според очакванията на организаторите в прехода ще се включат над 150 желаещи, повечето от които ще се придвижат с влак до Видин.

На следващия ден след пристигането си в крайдунавския град любителите на велосипедния туризъм ще се отправят към централния площад в града, който ще бъде арена на промо събитието за символичния старт на прехода по поречието на река Дунав, свързващ реката с Добруджа и Черно море. Увеличава се интересът към инициативата на международно ниво, като тази година се очаква да се включат участници от седем големи европейски държави.

Маршрутът на "Дунав Ултра" свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак).

Траекторията му от 740 км преминава през или в района на 119 населени места - 17 града и 102 села, до 15 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Милковица, Долни вит, Сомовит, Черквица, Ореш, Свищов, Иваново, Две могили, Русе, Силистра, Добрич, Генерал Тошево и Кардам. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост.

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед - индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход и популяризиране на богатата история на региона, неговите традиции и природни забележителности.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с влак до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на "Дунав Ултра".

Разписанието на влаковете е достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на БДЖ.

Снимка: БДЖ

Facebook коментари